Curățenia e Farmec. Sau farmecul e curățenia?

Sunt femeie. Deşi… îmi aduc aminte cam rar. Când îmi aduc aminte? Păi… rar: când tre’ să mă vopsesc, să-mi fac unghiile şi sã fac curāțenie. Dacă la vopsit şi unghii treacă-meargă, mai dau o fugă pe la coafor, apelez la sor’mea sau la vreo prietenă, când vine vorba de curățenie sunt într-un impas total. Ştiu ce-i ăla mop, ce-i mătura şi cam ce-ar trebui să fac cu ea, unde stă pitit aspiratorul şi cum funcționează dar… evit să le ating. Nu, nu-i lene, pur şi simplu nu-mi place. Totuşi, cum nu-mi permit angajarea unei menajere, vreau nu vreau, fac. Curățenie, că de ea mi-e groază.

Să fac curat e un calvar. Cum să fac curățenia mai uşoară?

Praf peste tot, păr peste tot, scame. În bucătărie… jale. Să freci la aragaz nu-i o plăcere, crede-mă! Grăsime, cafea revărsatã într-o clipă de neatenție (mă rog, asta-i cam la ordinea zilei), hota care aratã ca după o baie în ulei de tractor… de unde să iau elanul să m-apuc de frecuş? N-am timp, nici răbdare, îmi stric unghiile, mi-e silă de toată grăsimea aia. La un moment dat mi-am înveşmântat aragazul cu o folie de aluminiu, convinsă c-am găsit soluția salvatoare. Oh, a fost frumos! Nu m-am mai enervat cu noaptea-n cap vreo săptămână. Cafeaua se revărsa- las’ că schimb folia duminică. Uleiul sărea- las’ că nu se murdăreşte aragazul meu, am folie. Asta până au trecut vreo trei duminici şi am catadicsit să-mi mişc fizicul întru schimbarea acelei folii. Vreți să vă spun ce era sub ea? Evident, aragazul. Dar nu cred că era al meu! Negru, plin de tot ce se scursese pe lângă şi prin folia suprasolicitată de flacāra care trebuia să grăbească facerea cafelei şi mâncării. Juma’ de zi l-am frecat cu diverşi bureți, care mai de care mai aspru. S-au dus naibii unghiuțele, mâinile mele arătau ca ale unui mecanic auto, m-am ales cu câteva zgârâieturi de la chestia aia de sârmă cu care-am frecat, grăsimea de pe aragaz era acum toată pe mâinile mele. Da, un calvar!

Primul Triumf

Evident, m-am văitat vreo săptămână, cam cât a durat vindecarea mâinilor. Şi tot atât a durat şi stoicismul cu care o bună prietenă mi-a ascultat văicărelile şi, într-un final, mi-a făcut cadou un Triumf Aragaz.

triumf curățenie aragaz
Colac peste pupăză (trebuie să fi fost sătulă, săraca!), mi-a arătat şi cum sã-l folosesc, adică aplicat cu o pensulă, lăsat 15-20 de minute, şters cu un burete, clătit temeinic. Binențeles, 15-20 de minute alea am stat cu ochii pe aragaz ca pe butelie, mi-era greu să cred că un produs românesc, ieftin, poate fi miraculos; când mi-a spus că-l pot folosi şi pentru vase emailate şi sticlă termorezistentă, am devenit de-a dreptul  suspicioasă. Puteți ghici rezultatul? Haideți să vi-l spun: aragaz curat-lună, mâinile mele au scăpat fără suferință, prietena mea avea un rânjet pe față cât toate zilele. Pun pariu cã ştia şi un produs bun pentru scoaterea petelor. Am vrut s-o întreb dar m-am abținut. De ce să-i amplific mulțumirea de sine? Şi oricum n-aş fi apucat, începuse să-mi înşire deja  un întreg pomelnic de produse care, deşi ieftine, fac minuni.După ce-am ascultat-o cu urechile pâlnie am ajuns la uimitoarea concluzie că da, există produse care fac curățenia mai uşoară, că experți în curățenie sunt aceia care ştiu să aleagã produse cu un raport calitate preț corect. Mă rog, nu eu am ajuns la concluzia asta ci ea, dar cum o ascultam, cu ochii cât cepele, la aragazul meu strălucitor nu prea eram în situația de a o contrazice.

Curățenia, un calvar? Nu! Curățenia e Farmec!

Nu, nu mai e. După triumful cu Triumf, am descoperit Nufăr. Evident, singură, n-am mai aşteptat sfaturile prietenelor, am analizat toată gama de produse pentru curățenie Farmec şi Nufăr pentru scos pete mi-e acum cel mai bun prieten. Vinul roşu a părăsit tapițeria canapelei, pata de cafea de pe covor a dispărut,  la fel şi cele de mascara de pe prosoape. Minune? Nu, a fost suficient să cupăr doar produse care sunt eficiente, care curățã repede şi bine, şi nu afectează suprafața curățată. Cum care produse? Cele din gama Farmec pentru curățenie, evident.

Zilele în care fac curățenie s-au îndesit. Am Farmec

De ce? Pentru că a început să-mi placă. Pentru că am descoperit că nu e nici greu nici costisitor să menții casa curată, că timpul alocat acestei activități nu trebuie să se întindă pe ore întregi. Şters praf, aspirat, curățat pete, dat cu mopul. Nu-i nicio filosofie. Ba da, este una dar nu-mi aparține: „Poți avea o casă curată ca un nufăr, triumful tău asupra murdăriei îți dă Farmec„. Evident, aparține prietenei de care vă povesteam, cea care mi-a arătat că nu-i nevoie să-mi zdrelesc mâinile, să-mi rup unghiile şi sã fug ca dracu’ de tămâie când vine vorba de făcutul curățeniei în propria casă. Mi-am dezvoltat până şi o strategie în facerea de curățenie: nu las să treacă săptămâni întregi ca să-mi curăț aragazul, hota  sau altceva. Se pãtează, curăț. Se termină produsele de curățenie, cumpăr altele. Simplu, nu?
Dacă în alți ani nerăbdarea cu care așteptam Crăciunul îmi era umbrită de groaza că am de făcut curățenie, anul acesta va fi cu totul diferit. Moș Crăciun sigur va aprecia faptul că hota aragazului meu e mai curată ca niciodată. Cum? Moșul intră de obicei, pe hornul casei? Păi n-am! Eu stau la bloc, la bloc nu sunt hornuri, avem hote. Să nu-mi spuneți că nu vine tocmai anul ăsta, exact când am învățat eu să fac curat!

Tu cum îți ții casa curată? Ce produse foloseşti?

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 22 din competiția Superblog.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Claudia Bălan
Claudia Bălan
6 years ago

Să știi că sunt bune produsele de la Farmec.Și eu le folosesc.Spor la treabă!