Vacanțe și… vacanțe. Evoluție.

 

Voci multe, râsete… Hm, clar, iar am greșit, trebuia să aterizez în mijlocul junglei africane. E a treia oară când mașinăria confundă coordonatele, trebuie neapărat să-mi concentrez atenția pe acest aspect. Mijesc ochii, mi-e teamă să-i deschid larg, în fine, trebuie s-o fac, bine măcar că-s în România, inconfundabilul accent moldovenesc care-mi gâdilă timpanul mă mai liniștește. Privesc cu grijă în jur. Trupuri arse de soare zac pe șezlonguri șubrede. Ici-colo, grupuri de doi-trei bărbați joacă plictisiți table iar însoțitoarele lor fac schimb de rețete culinare.

–  Andreea, lasă-l pe tovarăș să se odihnească! Vocea pițigăiată se adresa, fără-ndoială, fetiței care se juca cu mobilul meu. Îmi căzuse din mână probabil în timpul timpul teleportării.

– Ce-i asta? mă întreabă un glăscior de după zulufii blonzi.

– Un mobil, îi răspund cât de prietenos pot.

– Si cum te joci cu el?

– Dacă-mi spui unde suntem, îti arăt!

– În stațiunea Mamaia, am venit ieri cu trenul, ne-am cazat la hotel și o să stăm două săptămâni, mămica a primit de la servici biletele, că e fruntașă!

– Andreea, nu-l plictisi pe nenea, mai bine mergi și ia-ți un cico!

– Mami, nenea are o mobilă la care o să-mi arate cum să mă joc, promit să nu-l plictisesc!

– O… ce?

………………………………………………………………………………………………………………….

– Vreți să spuneți că nu vă trebuie aprobări de la sindicat, nici de la partid, nici de la…

– Nu, de la nimeni, trebuie doar să aleg din multitudinea de Oferte Early Booking destinația pe care vreau s-o văd, fac rezervarea…

Adică, cum, așa, pe nepusă masă, oriunde vreți? Nu cred, oricum vă trebuie viză, nu poate fi chiar așa simplu…

– Nu neapărat, cel puțin nu pentru destinațiile din Europa, nu mai avem de mult timp nevoie de vize.

– Tovarășe, eu zic să mergeți acasă, vă trebuie ceva odihnă, sunteți tulburat, vorbiți prostii!

În jurul șezlongului meu se formase deja un cerc de curioși. Ar fi trebuit să nu fiu atât de vorbăreț, doar mai avusesem o experiență asemănătoare care m-a plasat pentru câteva zile în arestul securității anilor 80. Cum nimerisem din nou în aceeași stațiune, nu-mi explic.

– Acum îmi arați cum să mă joc cu mobila?

Andreea cea blondă și creață îmi oferea prilejul perfect s-o șterg de-acolo, nu mai era de stat. Doar că afurisitul de mobil, cel în care trebuia să introduc coordonatele pentru întoarcerea acasă nu reacționa nicicum, deși eram sigur că avea bateria încărcată.

– Dacă aveți nevoie de semnal radio trebuie să mergem un pic mai spre nord, haideți, vă arăt pe unde!

Ajutorul aproape divin venea din partea unui tânăr (n-avea mai mult de 20 de ani). Am profitat de intervenția lui și m-am strecurat în afara strânsorii mulțimii curioase, aproape fugind ca să-l prind din urmă pe salvatorul meu.

-E adevărat că nu mai există vize? Cum e posibil?

– Va avea loc o Revoluție, îi spun. Vor muri mulți oameni pentru această libertate de circulație.

– Va fi mai bine?

Speranța din spatele întrebării lui îmi dădu curaj, parcă, să-i vorbesc:

– Da, va fi, eu vin din 2019, suntem încă în tranziție, încă luptăm să schimbăm mentalități, încă sperăm la o democrație în deplinătatea cuvântului dar avem libertate de mișcare, de exprimare, putem călători oriunde atât timp cât bugetul personal și timpul liber ne permit. Ne putem face rezervarea spre locul dorit direct pe site-ul agenției, eu de-obicei apelez la cei de la Christian Tour pentru că știu exact ce este inclus în prețul pe care-l plătesc, dacă am internet în cameră și acces la piscină, spa, dacă…

– Internet?

– Da, e fantastic, vei vedea, o binecuvântare pentru zilele noastre, nu știu cum vă descurcați fără el, avem acces la o mulțime de informații, cu ajutorul lui putem face cumpărături, rezervări, plăți. Uite, acum două luni am făcut rezervarea pentru o vacanță în Tenerife. Mi-am ales această destinație pentru că un amic al meu postase pe Facebook, o rețea de socializare, niște poze demențiale, făcuse scuba diving în Oceanul Atlantic așa că am ales Tenerife tocmai pentru această experiență și am găsit pe christiantour.ro, la secțiunea Oferte Early Booking, exact ce-mi doream. Pe lângă scuba diving, voi vedea El Teide, al doilea cel mai vizitat parc natural din lume, Grădina Botanică unde se spune că trăiește un arbore de cauciuc vechi de 200 de ani și o colecție impresionantă de palmieri, voi sta la soare pe plaja cu nisip auriu, mă voi plimba cu transportul în comun, am auzit că-l au foarte bine pus la punct, voi vizita Iglesia de Nuestra Senora de la Concepcion…

– Tot nu înțeleg, ce înseamnă Early Booking?

– Păi… înseamnă să-ți alegi destinația din oferta unei agenții cu cel puțin 6 luni înainte de data plecării. În felul acesta vei beneficia de o reducere substanțială, vei putea plăti în rate, vei avea timp să te documentezi despre împrejurimi, despre ce vei putea face, ce anume poți vizita. E greu să organizezi totul dacă optezi pentru o ofertă last minute, atunci să faci tot ce vrei ține mai mult de noroc.

– Toate astea online? Și plata?

– Inclusiv plata, o poți face direct pe site, cu cardul bancar, sau cash, sau  cu ordin de plată, depinde de cum îți este ție mai bine. Despre condițiile de cazare… un vis! Eu am optat pentru Blue Sea Costa Jardin & Spa pentru că oferă tot confortul pe care-l aștept de la un hotel care mă va găzdui șapte nopți dintr-o vacanță de vis. Cât despre meniuri… voi avea grijă să-mi fac toate poftele, nu am optat pentru all inclusive ci demipensiune, dar asta nu mă va împiedica să gust din mâncarea tradițională și să ratez o experiență culinară de neuitat.

– Aici ar trebui să existe semnal radio, îmi spune, oprindu-se brusc.

Îmi privesc mobilul. De pe ecranul lat revenit acum la viață selectez coordonatele pentru întoarcerea acasă. Va mai dura câteva secunde până la numărătoarea inversă. Tânărul mă privește și mă întreabă, jenat parcă, de îndrăzneala lui:

-Revoluția… când?

– Decembrie 89, îi răspund. Și în fiecare zi după acea dată, evoluția!

 

vacanța

 

Articol scris pentru proba cu numărul 27 din competiția Superblog 2019, pentru sponsorul Christian Tour.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments