Și nu doar în martie…

Abia trecurăm de Crăciun, revelioane, Dragobeți și alți Valentini că dădu peste noi stimabila lună martie. Ziua femeii, a mamei, babele, venirea primăverii, toate astea s-au adunat, s-au înțeles și s-au așezat la rând în a treia lună anului având parcă scopul unic de a răvăși nervii bărbaților și a-i scoate din ritmul bere-râgâit-telecomandă. Luna martie săraca’ n-are nicio vină, evident, că se trezesc ghioceii, zambilele și alte buruieni de-astea nefolositoare să-și etaleze petalele fix la începutul ei. Ah, stai, are! O cheamă Martie, nu? Păi dac-o cheamă așa, sigur e femeie! Îi plac florile, șnururile alb cu roșu, lamulțean’ și cadourile? O martie, două martii! Vedeți? E femeie!

Lăsând gluma la o parte, Martie a devenit (sau a fost dintotdeauna așa, cine știe!?) luna în care sărbătorim femeia. Mamele, soțiile, fiicele, amantele, colegele, vecinele, se leapădă brusc de veșmântul de scorpii, afurisite, fufe și devin, brusc, femei. Unele cărora trebuie să le duci flori, să faci un compliment două, că nah, vrei-nu-vrei, e ziua lor. Și nu se cuvine să te faci că n-ai băgat de seamă că… ți-ai dat foc la valiză! Doar o dată pe an e ziua femeii (ce bine!) și ți-ai face un mare serviciu ție și viitorului tău să nu tulburi armonia pe care ți-ai creat-o cu atâta trudă în jur. Da, știu, ești ocupat. Totuși, asta nu mai e de mult timp o scuză viabilă. Nu mai e de când au început să se vândă flori onlineVezi? Asta înseamnă mai puțină alergătură pentru tine, bărbatul ocupat și cu mii de griji pe cap! Tu n-ai timp ca ele să mergi la coafor, să-ți faci unghiile și să te dai cu ruj, dar te ajută sfântul internet, nu te lasă el la greu: comanzi la o florărie online, curierul îi duce doamnei un buchet de flori la domiciliu, dânsa se bucură că n-ai uitat și ai ciorbă caldă când te duci seara acasă sau un zâmbet de să-ți lumineze toată ziua atmosfera posomorâtă de la birou. Nu-i așa că scapi ieftin de ziua asta? Este!

Cam așa gândesc bărbații, credeți-mă. Cel puțin la nivel declarativ. Nu că femeile ar gândi altfel despre ei. De când lumea și pământul, omenirea este împărțită în două: bărbați și femei. Ei trebuie să ofere cadouri, ele să primească. E atât de împământenită ideea încât nimeni nu se mai întreabă de ce. Dacă trebuie, trebuie! Și totuși… asta să fie cea mai bună modalitate prin care să îți arăți dragostea, respectul, aprecierea pentru omul de lângă tine? Făcându-i cadouri în zile prestabilite, într-o anumită lună a anului?

femeia

Așa le arăți că sunt importante pentru tine? Nu spun că e rău, doamne ferește! Un buchet de flori cadou oferite de 1 sau 8 martie nu o poate decât bucura pe cea care-l primește, fără discuție. Gândește-te însă cât ar valora pentru ea dacă i-ai trimite un buchet de flori la domiciliu  (te poate ajuta Interflora Romania) într-o banală zi de marți, joi sau vineri, la o oră fără niciunfel de însemnătate. Ar zâmbi, poate? Ți-ar ierta indiferența, oboseala continua, ar uita, poate, pentru o secundă, că e obosită, stresată de grijile zilnice, de fuga între copii-casă-serviciu? Și-ar aminti că e încă femeie, că e iubită, apreciată? Poate că da. Poate că nu. Nu vei ști niciodată dacă nu vei încerca să-ți sărbătorești femeia, fie că ți-e fiică, mamă, soție sau orice altceva, în fiecare zi în care ți-e alături. Dăruiește-i o floare sau un buchet de flori într-o zi oarecare. Într-o lună oarecare. Și-apoi mai dăruiește-i altul și altul. N-o lăsa să uite cât este de importantă pentru tine. Eu așa aș face. Așa mi-aș arăta dragostea, recunoștința, respectul pentru femeia de lângă mine, dacă aș fi bărbat. Așa i-aș răsplăti grija, afecțiunea, așa i-aș șterge lacrimile, tristețea, oboseala, grijile, chiar dacă efectul ar dura doar câteva secunde. Aș lăsa florile, cu gingășia lor, să-mi fie mesager al iubirii, stângace poate, pe care i-o port și pe care uneori uit să i-o arăt în cuvinte sau gesturi.  Cum spuneam, așa aș face dacă aș fi bărbat. Dar eu sunt femeie. V-am spus că-mi plac florile și că ador să primesc flori? Și nu doar în martie…

 

Acest articol a fost scris pentru proba 4 din competiția SpringSuperblog 2018

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alma Nahe
6 years ago

Avem aceleaşii gusturi! La femei! :))))