Pom, copil, casă. Încep cu o casă

Cică în viață dacă n-ai sãdit un pom, n-ai făcut un copil şi n-ai construit o casă, ai cam trăit degeaba. Treaba cu pomu’ şi copilu’ e simplă, nu mãnâncă nici timp, nici prea mulți bani. La pom… cauți un vlăstar, puiet sau cum i-o mai zice, sapi o groapă, bagi colo rădăcina, o  acoperi cu pământ şi gata sădeala. Dup-aia, dacă-ți mai aduci aminte de el, îl uzi, dacă nu, Doamne-ajută de-o ploaie-două până-şi ia avânt pom’şoru’ şi te-alegi în câțiva ani cu nişte prune-mere-pere de-o țuică sau măcar o umbră generoasă pentru zilele toride. Cu puradeii… nu-i ca cu’ pomu’. Nu c-ar dura mai mult (am auzit că, în unele cazuri, unul sau ambii pãrinți nu prea şi-au dat seama cum le-au apărut odraslele în ogradă din cauză că le făcuse pomu’ sădit prea multe fructe, sau, şi mai grav, nu şi-au dat seama când a început şi când s-a terminat procesul de reproducere), durează mult, uneori 40-50 de an,i să-i creşti şi să le faci vânt în lume. Si să construieşti o casă poate fi simplu.

Drumul de la idee la cheie poate fi scurt, fără curbe şi gropi periculoase, dacă beneficiezi de ajutorul cuiva care ştie cu ce se mănâncã treaba şi cum stau lucrurile în domeniu. Orice-ar spune unii, la construcția unei case nu poți apela, cum poți face în cazul pomului ş-al copilului, la vecini, prieteni sau cunoştințe decât dacă nu cumva sunt arhitecți proiectanți.

Ca să nu mai lungesc vorba, cum n-am reuşit să aflu care este ordinea exactă a celor trei operațiuni absolut necesar de bifat într-o viață, m-am hotărât să încep trilogia cu ceea ce mie mi se pare mai important: construirea unei case. Nu mă înțelegeți greşit, da’ io nu mă apuc de făcut copii ca să-i cresc la umbra pomului sădit!
Deci, a home first! După ce-am studiat bine problema, am apelat la o un birou de proiectare  şi servicii, pentru găsirea unui proiect de casa care să se potrivească nevoilor mele (să-mi ofere comfortul, liniştea şi căldura unui cămin , dar şi care să se ocupe de obtinerea avizelor de construire.

De ce am şi ai nevoie de un proiect de casă? De ce AIA Proiect? În cât timp obții avizele de amplasament şi autorizațiile pentru construire?

Pentru că trebuie. Nici tu nu cred că poți, şi cred că nici nu vrei, să-ți construieşti din bănuții pe care i-ai strâns cu sudoarea frunții, cu puterea minții sau… altfel ceva ce va cădea la prima adiere de vânt sau la prima scrumieră zburătoare în direcția capului dumitale. Îmi doresc (şi tu la fel, pot să pun pariu) o casă pe care s-o pot lăsa urmaşilor, care să se învârtă după soare (apropos, se fac şi asemenea case), o casă lângă care pomul sădit şi copilul făcut să crească armonios şi în siguranță. Şi dacă vrei ce vreau eu, am şi ai nevoie de un proiect de construire a casei la care ai visat ani în şir. Am şi ai nevoie, deasemenea, de un plan de acțiune. Pentru că nu doar proiectul e important ci şi obținerea avizelor de construire. Probabil ai auzit nenumărate poveşti despre birocrație, despre cum să aştepți cu orele să-ți vină rândul la ghişeul x şi să pleci din fața lui plin de nervi pentru că ți-a lipsit o semnătură, o copie sau pentru că zâmbetul nu ți-a fost prea convingător. Eu am auzit multe astfel de pățanii, dar şi multe altele care m-au facut să  cred că lucrurile pot sta şi altfel, tocmai de-aceea am ales AIA Proiect. La prima întâlnire cu un reprezentant AIA, cea a consultarii inițiale (gratuită), le-am spus cam ce anume vreau. Surprinzător, au înțeles ce anume doream (surprinzător pentru că aveam o idee, o casă cu mansardă, dar nu prea clară) ei au înțeles şi mi-au arătat câteva proiecte de case şi în câteva minute am reuşit să-mi aleg una potrivită zonei unde aveam amplasat terenul. După ce-am ales proiectul, le-am dat mână liberă la întocmirea documentației de autorizare şi construire. În câteva sãptămâni mi-au obținut avizele şi autorizațiile de construire (nu sunt deloc puține, credeți-mă), fără să stau la cozi, fără stresul că nu mi-ar fi putut fi acordat vreun aviz (ştiam deja că toate proiectele AIA au obținut autorizație de construire).

Scăpat de DATC, PAC & co, am început construcția propriu-zisă, căsuța mea cu mansardă. Să nu mă întrebați de ce mansardă că vă zic imediat: undeva în Braşov, într-un trecut nu prea îndepărtat, o cameră la mansarda unui hotel… sau lasă, nu vă povestesc, are ceva legătură cu facutul copiilor  aşa cã vă scutesc! Ideea e că mi-a plăcut acea mansardă atât de tare încât mi-am promis mie că, atunci când îmi voi construi o casã, o voi face nu cu inşpe etaje ci doar parter şi mansardă; bucătărie, living şi birou la parter, dormitoare sus. Cu băile aferente fiecărui nivel, evident.

casă proiect AIA

Pe tot parcursul procesului de construire am beneficiat de atenta supraveghere a arhitecților proiectanți care au avut grijă ca, la final, să mă bucur de rezultat: un cămin aşa cum mi-am dorit dar şi o construcție care respectă întocmai avizele, autorizația de construcție şi acel proiect de casă pe care l-am ales. Rezultatul?  Un drum „de la idee la cheie” pe care l-aş recomanda oricăruia dintre voi fără rezerve.
Deşi mi-am ales un proiect de casa din portofoliul AIA, deşi tot ei s-au ocupat de avize şi autorizații şi m-au ajutat pe tot parcursul procesului de construcție, am pus suflet în fiecare colțişor al casei mele. Ştiu fiecare cărămidă, ştiu pe ce am dat fiecare bãnuț, ştiu că nu am muncit şi aşteptat degeaba.

AIA Proiect casă

Casa e terminatã şi mi-e acum ACASĂ, e locul unde pot planta nu unul, ci zeci pomi (terenul mi-e suficient şi propice pentru a planta o mică livadă) iar copiii sunt în proiectare. La acest din urmă proiect însă lucrez fără asistență, nu-mi trebuie nici avize, nici autorizații, am tot ce-mi trebuie: lângă mine e omul potrivit, cel care mi-a fost alături în mansarda aceea de care vă spuneam, din Braşov.

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 3 din competiția SpringSuperblog 2018

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Grig
6 years ago

Am auzit multă lume exprimându-și intenția de a începe cu o casă.
Pare mai logic: faci o casă, sădești în curte un pom și ai unde-ți creste copilul.
Problemele apar atunci când construirea casei durează atât de mult încât terenul devine arid sau se usucă sămânța și cu greu mai poți sădi un copil (pomul poate fi sădit oriunde).