Imnul, limba română și… cetățenii. Români

Are 48 de ani și învață pe rupte… cum să devină român. Adoarme cântând imnul țării noastre și câteva ore pe zi studiază istorie, geografie și legislație românească.”  Ăsta e subtitlul unui articol din Libertatea de azi, că o bucată din titlul articolului sună cam așa:

”…În loc de rugăciune cânt imnul”

No shit! Pe bune? In loc de rugăciune? Na, acum… dacă stau să mă gândesc, înainte de culcare e momentul oportun pentru a cânta imnul.

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,  
În care te-adânciră barbarii de tirani!

Sincer, e perfect! Mai ales dacă ai probleme cu erecția. Sau ai o nevastă care ar omorî și ultima fărâmă de dorință. Dar, ghici ce, omul nu are motive de-astea. El învață imnul , geografia și istoria pentru că vrea să devină român.

Iar îmi vine să zic no shit! ăla. Mai vrea cineva să fie român?!? Că noi ăștia, care ne născurăm în România nu mai prididim să ne dezicem de ea. Imnul? Da, il știm, dacă ne aduce cineva aminte de el. Istoria? Binențeles! Il știm pe Dracula, pe Ceaușescu și pe… cum îl cheamă… ăla… nu-mi vine numele acum… care lupta cu turcii… plm, cum îi zice la bulevardul ăla dintre Obor și Victoriei… Ștefan cel Mare! Ce? Nu-i suficient? Păi am eu timp de istorie? Sunt stresat, am de plătit facturi, tre’ să schimb cauciucurile la bemveu, am o grămadă de probleme.

Dacă ăla vrea să învețe, lasă-l să învețe. Da’ el are un motiv bun! Vrea să devină român fiindcă… stați, nu-i chiar amor mare între el si Românica, învață fiindcă vrea să devină cetățean cu buletin să poată intra în Anglia. Acilea mă enervez! Păi bine bre, nu puteai să lași treaba la stadiul de dragoste de meleaguri dacice? Că suna frumos! Și aș fi pledat pentru mătălică, mai ales că trăiești de ceva timp pe la noi. Și pari băiat deștept, cult, iar noi avem nevoie de cetățeni ca tine, că analfabeți avem destui (conform ultimului recensământ vreo 250.000) Na, nu-i luăm la socoteală pe aia semi… deștepți că nu vreau să transform articolul într-unul de jale. Că aseară văzui o postare pe Fb ș-am rămas… impresio-mut. Ce zicea postarea?

”Buna seara grup vreau sa trimit un paqet in Rumania si nu cunosc o agentie cu care sa trimit. .va multumesc”

Ce-mi place din postare e RumaniaSună așa de… romantic și inteligent încât i-aș retrage cetățenia acestei doamne ( că-i o doamnă, ce plm, și vorbește frumos, zice paqet) . De ce i-aș retrage-o? Ca să o fac cadou (cetățenia) iranianului. Pentru că, pun pariu, el scrie România corect. Și mai învață și imnul, crește animale, are o familie cu care trăiește aici. În timp ce doamna a plecat pe meleaguri străine să-și pună pe Fb poze cu dânsa în costum de baie, să trimită paqete și să omoare și bruma de limbă română pe care-o știa când dădea cu sapa la câmp. Sau, mă rog, poate n-a știut-o niciodată și mă aventurez eu cu presupunerile.

Acum, nu mă înțelegeți greșit, nici pe mine nu mă dă gramatica afară din casă, exprimarea mea șchioapătă uneori, imnul îl știu… pe sărite, dar na, tot îmi place de iranianul ăsta care ne va ști limba, istoria, geografia și imnul. Poate-l rugăm să ne învețe și pe noi… .

Vă las aici link-ul articolului din Libertatea

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radu
Radu
7 years ago

Păi ar trebui să-i fie uşor, doar avem strămoşi comuni:

Agatârşi
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Agatârşii erau un popor de origine scito-iraniană semnalaţi în antichitate pe teritoriul Transilvaniei în urmă cu 2.500 de ani.[1]

Domnu' Roz
Domnu' Roz
7 years ago

Interesanta tara, Rumania asta?

Christian
Christian
7 years ago

Pai, tocmai eram contrariat azi dimineata. Ce dram de originalitate si simt al ridicolului mai au romanii?