Sănătatea din cămară

Sănătatea, atât cea fizică cât și cea psihică, este elementul de bază al unei societăți în plină mișcare și dezvoltare; de ea depinde evoluția acesteia și tot de ea depinde calitatea vieții fiecărui individ. Un cunoscut sociolog definea sănătatea ca fiind starea de performanță optimă a individului. Extrapolând, putem spune că o societate sănătoasă este acea societate care, grație stării de performanță a fiecărui individ parte din ea, funcționează la parametri optimi, nu-i așa? Totuși, poate exista în realitate acest fel de societate sau este doar un ideal la care visăm cu ochii deschiși? Este sănătatea atât de importantă pentru buna noastră funcționare ca indivizi parte-componentă a societății din care facem parte? Înainte de a cere răspunsul la aceste întrebări, întreabă-te pe tine ce și cât faci pentru sănătatea ta, cât și cum ai putea tu contribui, cu propria-ți sănătate, la cea a grupului social din care faci parte.

Sănătatea. Cum ți-o îngrijești? Prevenție sau tratament? Ce parte a baricadei preferi?

Până te hotărăști să răspunzi am să-ți reamintesc un vechi proverb românesc:

În oala acoperită nu cad gunoaie

Prevenție, deci! E calea cea mai simplă și la îndemâna fiecăruia dintre noi, deloc dureroasă și costisitoare. Nu am ales proverbul la întâmplare, doar ca să dau un înveliș cosmetizat prevenției, ci din cu totul alt motiv. Oala, dragilor, recipientul acela în care ne gătim hrana zilnică – sursă atât de necesară corpului uman – este cel mai important mijloc de îngrijire a sănătății proprii. Ceea ce mâncăm are o influență majoră în starea sănătății noastre, fie că ne face plăcere să recunoaștem sau nu și, uneori, este recipientul de care ne depinde însănătoșirea. Dacă recunoaștem asta, atunci am făcut primul pas către o viață proprie sănătoasă. Și către prevenție.

Spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cât de sănătos ești

De-a lungul timpului, gusturile omului s-au rafinat. Sute de feluri de condimente, mii de ingrediente din patru zări ale lumii dau fiecărei porții de mâncare unicitate și savoare de neconfundat. Sunt însă toate benefice trupului? Ce ar trebui să mâncăm? Cât? Alimente semipreparate, prăjite, fierte, crude? Iată întrebări la care nutriționiștii vremurilor noastre s-ar întrece în a da sfaturi, medicii ar face lobby unora în detrimentul altora în funcție de cantitatea de vitamine, minerale și alți micro/macro nutrienți iar chefii s-ar întrece în rețete în care ingredientele ar fi puse în cea mai bună lumină. Bine-bine, veți spune, și noi sfaturile cui ar trebui să urmăm? Ce trebuie să mâncăm pentru a ne păstra intactă sănătatea cea atât de prețioasă sau pentru a o ademeni măcar? O grămadă de întrebări la care veți găsi cel puțin trei duzini de răspunsuri care mai de care mai elaborate și toate plecând de la cămara ta: mergi și aruncă o privire în ea, studiază un pic etichetele produselor, numără câte produse bombă ai, numără-le și pe cele benefice și vei ști unde greșești, îți vei răspunde singur la majoritatea întrebărilor: făcându-ți ordine în cămară vei fi făcut deja primul pas spre o viață sănătoasă.

Sănătatea din cămară. 10 produse pe care trebuie să le ai mereu la îndemână

  • Fructe și legume proaspete – principala și cea mai sănătoasă sursă de fibre, vitamine și minerale, cu o valoare calorică mică, consumate zilnic în forma lor naturală sau sub formă de sucuri acoperă cu succes carențele nutriționale ale unui organism în creștere sau obosit.
  • Verdețuri – principala sursă de acid folic (vitamina B9): broccoli, spanac, sparanghel, salată verde, varză, o porție din oricare vă va asigura aportul de acid folic, responsabil cu creșterea și regenerarea celulelor, indispensabil femeilor gravide pentru că reduce riscul ca fătul să dezvolte malformații. Nu în ultimul rând, lipsa aceluiași acid ajută la instalarea depresiei, deci nu le ocoliți.
  • Paste integrale Bio – lizina (un aminoacid esențial pe care corpul nostru nu-l poate sintetiza) este motivul pentru care n-ar trebui să lipsească din nicio cămară.
  • Fructe confiate – o alternativă viabilă și o sursă importantă de fibre în perioada în care fructele proaspete nu ne sunt la îndemână dar nu numai, de exemplu, o jumătate de ceașcă de caise uscate conține 47% din necesarul zilnic de vitamina A, precum și potasiu și vitamina E.
  • Caju crud – caju conține acid oleic (omega 6) benefic sistemului cardiovascular dar și magneziu, fosfor și cuprul esențial în sintetizarea de către organism a unor enzime (melanina, de exemplu), conține un număr scăzut de calorii în comparație cu alte surate.
  • Semințe chia – bogate în acizi grași omega 3, conține mai multe proteine decât cerealele și este o bună sursă de fosfor, magneziu, zinc și calciu (de 5ori mai mult decât laptele!),jută la reglarea greutății și ponderează pofta de dulce. Le puteți pune în orice fel de mâncare, nu influențează gustul preparatului.
  • Fulgi cereale cu seminte (muesli) – un mic dejun sănătos: carbohidrați, minerale, proteine, fibre, cam tot ce-i trebuie organismului dimineața pentru un start bun. Sănătate curată, doar de la sănătate am pornit, nu?
  • Miere – atenuează alergiile, previne diabetul, combate durerile în gât (v-aș putea recomanda combinația miere-lămâie, o minune), are efect cicatrizant, antiinflamator, curativ, emolient și… ar trebui să mă opresc aici, bănuiesc că suntem cu toții familiari cu zecile de beneficii ale produsului.
  • Ulei de cocos alimentar BIO – din punctul meu de vedere acest ulei este, imediat după miere, indispensabil în gospodărie. Conține grăsimi saturate deloc nocive, dimpotrivă, par să îmbunătățească activitateea inimii și, grație fierului, calciului și vitaminelor A, C și D din conținut reglează metabolismul, sporește toleranța la glucoză, previne descuamarea pielii și multe altele. Dacă luăm în calcul faptul că poate fi folosit cu succes atât în bucătărie, ca înlocuitor al uleiului clasic sau al untului, cât și ca produs cosmetic, v-aș sugera, dacă nu l-ați folosit până acum, să-i acordați o șansă, am senzația că nu vă va dezamăgi.
  • Ierburi și plante aromatice – dincolo de savoarea aparte dată mâncărurilor, majoritatea plantelor aromatice au proprietăți excelente pentru menținerea sau îmbunătățirea sănătății: cimbrul, pentru un tonus digestiv bun; busuiocul împiedică recidiva infecțiilor căilor respiratorii; rozmarinul este un bun remediu natural contra răcelilor etc.

În loc de concluzie

Fie că ești gurmand, plinuț, slăbuț, grăbit, pofticios, fă tot posibilul să oferi organismului tău hrană sănătoasă. Poate nu stă în puterea noastră să controlăm poluarea atmosferică, fonică, psihologică și tot restul factorilor nocivi sănătății care ne înconjoară dar ne datorăm nouă un dram de grijă pentru corpul pe care-l vrem puternic pentru cât mai mult timp. Să încercăm să mâncăm sănătos pentru că, nu-i așa, în oala acoperită nu cad gunoaie. Să ne aducem pe noi înșine la un nivel de performantă optimă de dragul vieții, pentru binele nostru. V-am spus că sănătatea fiecăruia dintre noi este element de bază al societății în care trăim?

camară sănătate

Articol scris pentru proba cu numărul 8 din competiția SpringSuperBlog 2020 pentru sponsorul Driedfruits.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments