Unul dintre procesele importante care contribuie semnificativ la conturarea personalității copiilor, dar și la dezvoltarea abilităților psihice este vorbirea. De aceea, trebuie să observăm din timp comportamentul micuțului și dacă vom constata că există anumite probleme de limbaj, ar fi indicat să solicităm ajutorul unui logoped pentru copii.
Definiția logopediei
Logopedia este un cuvânt care provine din limba greacă (logos – vorbire, iar paideuein – a educa) și s-ar traduce prin educarea vorbirii. Termenul a fost inventat de către medicul Emil Fröschels în anii 1913-1924 și desemnează specialitatea din medicină care se îngrijește de vindecarea și refacerea vorbirii.
Cum se desfășoară și cât durează o ședință de logopedie
În cadrul primei întâlniri, logopedul va identifica problemele de vorbire pe care le are micuțul în raport cu anumiți factori – tipul de tulburare, gradul de gravitate și de asemenea, vârsta copilului. În general, o ședințe de logopedie are durata de aproximativ 50 de minute și se bazează pe o serie de jocuri și exerciții ce contribuie într-o mare măsură la stimularea comunicării expresive.
Logopedie pentru copii prin jocuri și exerciții
Specialistul în logopedie va avea rolul de a-l sprijini pe cel mic, de a-l ajuta să-și cultive abilitatea de a comunica. Astfel, pe parcursul ședințelor de logopedie prin jocuri și exerciții, se vor corecta tulburările de voce, ritm și fluență, iar în urma terapiei, copilul va deveni conștient de potențialul său și mai sigur pe sine. Iată un exemplu de joc propus într-o culegere de aplicații concepută de Laura Hărdălău și Ioana Drugaș ce vine în sprijinul celor interesați de corectarea tulburărilor de pronunție apărute la copii:
Copilul va primi o foaie de hârtie pe care este desenat un balon. Mai apoi, are loc „însufleţirea” balonului prin desenarea trăsăturilor faciale, punând accent pe conturarea definită a gurii. Următoarea sarcină pe care o va îndeplini micuțul este decuparea balonului și asocierea unui nume cu balonul. Astfel, se va dezvolta totodată atât latura creativă, cât și imaginația copilului. Adultul care va iniția jocul va lipi pe tablă sau pe un perete balonul decupat. Ullterior, copilul va sta aşezat în faţa balonului şi va trebui „să-l înveţe” pe acesta care sunt regulile în comunicare. Prin verbalizarea corectă a acestora, micuțul va avea posibilitatea de a procesa informația mult mai intens, interiorizând aceste reguli).
Iată câteva exemple de reguli:
- „ Atunci când vorbim, trebuie să lăsăm cuvintele să iasă din gură, de aceea deschidem gura larg!”
- „Vorbim rar și nu ne grăbim!”
- „Nu toate propozițiile sunt la fel, unele exprimă mirarea, altele curiozitatea, unele tristețea, altele bucuria!”
- Următorul pas este de a-l avertiza pe balon despre ce anume se poate întâmpla dacă nu
vorbește corect;
Exemple de consecințe:
1.„Dacă vom deschide numai puțin gura, atunci cuvintele nu vor ieși decât pe jumătate. Asta face ca ele să nu se audă așa de bine.”
2.„Dacă cei de lângă noi nu aud ce spunem, atunci va trebui să repetăm cuvintele de mai multe ori, iar acest lucru ne-ar putea face mai furioși sau ar putea chiar să ne doară gâtul.”
3.„Ești un balon mare și nu un balonaș, deci e bine să vorbești cu o voce puternică!”
Adultul îi va oferi feedback-uri pozitive pe tot parcursul jocului. La finalul jocului, micuțul va fi rugat de adult să asculte foarte atent ce spune balonul, deoarece acesta îi va spune acum ce anume dorește el să se întâmple atunci când interacționează cu alte persoane.
Apelează la serviciile unui logoped la domiciliu
Așadar, dacă ați observat că cel mic se confruntă cu probleme de limbaj, luați legătura cu un specialist în logopedie. În București, de pildă, puteți apela la serviciile unui logoped la domiciliu, fapt care îl va ajuta pe micuț să fie mai deschis, având în vedere că ședințele de logopedie se vor desfășura într-un cadru familiar.