1.Catedrala Notre Dame îşi primeşte gratuit toţi vizitatorii. Dacă tot vă aflaţi în zonă, nu uitaţi să faceţi o fotografie la kilometrul zero al Parisului, aflat chiar în faţa catedralei.

Fotografie, deci.Daca calatoriti singur(a) insa, aveti grija cui dati aparatul sa va faca poza.Cu siguranta, la kilometrul 0 al Parisului mai sunt si alti conationali de-ai nostri dornici de ”gratuitati” si riscat sa ramaneti fara aparat 🙂

 

2. Dacă nu aveţi buget pentru vizitarea Turnului Eiffel, îl puteţi admira gratuit de pe pajiştea din spatele turnului, numită Câmpul lui Marte.

Si mai gratuit decat admirarea gratis a  pajistei din spatele turnului poate fi statul acasa, in fata calculatorului, si admirarea privelistii respective in direct,  pe intenet !Da stiu, aveti dreptate,pe net nu poti simti cu adevarat magia turnului si nici frumusetea ierbii de pe pajiste. Pot sa-mi iau oile cu mine?Ah, pacat! Dar gratarul? Nuuu??? Nu mai vreau la Paris, ma duc la Baneasa!

3. Atelierul lui Brâncuşi din Centrul Pompidou este şi acesta deschis gratuit pentru vizitatorii care doresc să admire lucrările maestrului.

Ma simt deja prost! (proasta!)Mi-e jena ca n-am ajuns inca la Paris.Dar promit ca o sa fac un efort, pe bani, ca sa pot vedea atelierul gratis! Ce ti-e si cu parizienii astia, daca aveau un primar roman puneau taxa si pe intrare si pe  aerul respirat de vizitator in atelierul lui Brancusi, si pe iesirea din atelier! Cum nu sunt de-acord cu actuala conducere a Parisului, voi renunta pentru moment vizita si voi merge la atelierul lu’nea Mitica din Pantelimon sa-mi repar bicicleta, asa o sa am parte si de drum gratis si ecologic spre Paris!

4. Muzeul Carnavalet are acces gratuit pentru toţi vizitatorii expoziţiei sale permanente. Aici nu numai că veţi observa evoluţia Parisului în timp, dar veţi putea admira şi interiorul unei reşedinţe somptuoase amenajate în stil baroc.

Si pentru asta m-as duce, desi stiu cum a evoluat Parisul .Prin 1820 arata cam ca Bucurestiul nostru de azi,cu hartoapele de rigoare,cu catacombe-canale pline de oameni ai strazii, cu cladiri in stil baroc si cu alte chestii asemanatoare… .

5. Gratis mai puteţi vizita cimitirele Montparnasse şi Père Lachaise, unde se află mormintele lui Balzac, Jean-Paul Sartre, Proust etc.

Ei, asta chiar merita! Cimitir gratis!Noi n-avem de-astea! Aaa, doar vizita e gratis? Ma si vedeam ingropata langa Proust, recitind amandoi ” În căutarea timpului pierdut” … . Pacat, mi-as dori sa fiu ingropata la Paris,pe vecie.Dar si sa traiesc la Paris, sa am parte de toate aceste gratuitati. Pentru ca mie-mi plac lucrurile gratis, dar n-am bani sa ajung la ele.Mancare gratis o fi pe undeva? ??

Sursa celor 5 ”lucruri” :  Libertatea.ro