Două cărți, o singură uimire

Au trecut vremurile când citeam, pe nerăsuflate tot ce-mi cădea în mână. N-aș ști să spun cât să fi trecut, ideea e că, la un moment dat, „setea” mi s-a domolit. Mai puțin timp, mai puține cărți cumpărate din lipsă de acces la ele și, poate, mai puțină răbdare în a-mi pune imaginația la muncă ori tradiționalul „las’ că văd filmul când o apărea”.

Zilele trecute am citit „Orbi”. Nu m-aș aventura să-i fac recenzie, am citit-o pe bucățele. Deși cursivitatea scriiturii nu lasă de dorit, la un moment dat am obosit, am pierdut esența, m-am întors câteva pagini ca să înțeleg ce se petrece în mintea protagonistei. Și am înțeles. Totuși, am rămas cu senzația vagă c-am citit greșit ceva. Poate numele autoarei? Chiar o fi de-a noastră, româncă? Nu, e aproape imposibil, ale noastre edituri, în afară de maculatura unora care-și susțin financiar propria publicare, rar acceptă autori români.  Să revenim însă la senzația de care vă spuneam. Nu-s critic literar, nici la scris nu mă pricep da’ fătuca asta, Petronela, m-a lăsat cu gura căscată. Nu mai citisem altceva din ce publicase așa că, după primele 10-15 pagini din Orbi, citite în vreo 3 zile, mi-am zis… mda, bine că are numai 238. În ciuda primei mele impresii, am ajuns finalul cărții nu dezamăgită, nicidecum, ci mai degrabă intrigată de felul cum autoarea a gestionat și îmbrăcat acțiunile personajelor pentru ca mai apoi să le despice și dezbrace firesc, pe înțelesul cititorului, nu doar arătându-i acestuia vulnerabilitatea Alexei, ci și cum se tratează de ea. Nu mi-a rămas, după terminarea citirii cărții cu pricina, decât să mă felicitat că am cumpărat și mai noul roman Ajută-mă să nu dispar scris de aceeași autoare și, acum vreo trei ore, grație unei nopți în care n-aveam niciun plan, am pus mâna pe ea, curioasă să aflu dacă nu cumva autoarea și-a consumat tot talentul în Orbi. Well… asta era acum trei ore. Hai, patru să fie. Vreți să vă spun părerea mea despre această ultimă apariție? Păi… vă zic: măi oameni buni, cu fata asta, Petronela Rotar o cheamă, e ceva-n neregulă! N-ai cum, două cărți la rând, să-ți conturezi atât de bine personajele, bine, poate doar dac-ar fi reale. Cât despre firul poveștii, te ține în priză pe tot parcursul cărții (spun asta din experiență, n-am lăsat-o din mână de la primul până la ultimul paragraf). Probabil că-i pură întâmplare, nu? Să fii român și să scrii, în zilele noastre, așa cărți mișto, să „prinzi” la public și să fii și publicat? Care-s șansele? Oricum, n-am decât să-l felicit pe cel care a avut inspirația să-i publice prima carte, probabil a anticipat potențialul autoarei la adevărata valoare. Ca o scurtă paranteză, dac-aș fi sinceră cu mine însămi, aș recunoaște că unul din motivele pentru care ambele cărți mi-au plăcut este acela că m-am recunoscut în câteva pasaje, am înțeles pe deplin zbuciumul celor două personaje feminine principale și am retrăit, odată cu ele, lupta cu sinele, deznădejdea, durerea. Dar, cum sinceritatea nu a fost niciodată punctul meu forte, mă rezum la a aprecia scrierea cursivă, un stil surprinzător de plăcut și captivant.

Dacă după Orbi am crezut că următoarea carte nu mă va surprinde cu nimic, m-am înșelat. Amarnic. Așa că, încă sub influența ultimei lecturi, am căutat și cumpărat (trăiască Amazonul) Alive. Vă spun cum e după ce o primesc și citesc. Sau îmi spuneți voi? Cum e?

 

Cărți Petronela Rotar

Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Claudia Mihaela
Claudia Mihaela
4 years ago

Am citit cărțile Petronelei.Pe ultima încă nu am luat-o.Urmează.Îmi place mult cum scrie,sunt cărti în care m-am regăsit.Unele pasaje sunt dureroase,dar atât de reale.Admir faptul că și-a pus viața pe tapet,că a avut curaj să intre în multe unghere ascunse ale sufletului.Sunt cărți care te fac să găsești răspunsuri la multe trăiri proprii,anxietăți și probleme la care poate nu aveai explicații.

Claudia Mihaela
Claudia Mihaela
4 years ago

Azi am citit-o.Ai dreptate.E bună.Nu m-am oprit până nu am terminat-o.Încep la „Orbi”.Pe celelalte le-am citit,în afară de „Efectul pervers.

Silvia
4 years ago

Sunt super toate. Merita citite.

Claudia Mihaela
Claudia Mihaela
4 years ago

Sărbători frumoase!

Madalina
4 years ago

Multumesc mult pentru recenzii si La Multi Ani 2020 🙂