”Ce facem cand cineva stranuta? Uram sau nu sanatate? Aflati raspunsul de la consilierul de eticheta al emisiunii Bonton. Codul de bune maniere spune că nu îi urăm sănătate! Nu pentru toate zgomotele pe care le face corpul uman avem câte o urare de adresat. Prin urmare nu îi spunem „Sănătate!”Încălcarea acestei reguli este totuşi acceptată între prieteni.Dacă o persoană strănută de mai multe ori, nu îi vom spune „Sănătate” de cinci ori sau de câte ori strănută! Îi vom spune o singură dată, când s-a terminat suita de strănuturi.Dacă s-a terminat şi reîncepe, pentru că este o alergie sau este o răceală, îi urăm sănătate o singură dată, pentru celelalte episoade de strănut îi vom zâmbi larg!” Sursa: Digi24.ro
Acu’ ce sa zic, are si consilierul asta dreptate, daca omu’ e racit si stranuta de-i sar capacele s-ar putea sa se enerveze ca-i tot urezi sanatate, cand el tocmai s-a captusit cu o raceala de toata frumusetea. Poti face, asa: ii urezi la primul stranut sanatate, la al doilea noroc, la al treilea sa creasca mare ,la al patrulea ”faci chef” la al cincilea” nasu’n cur” si la al saselea dai fuga la farmacie sa-i cumperi cadou pastile de raceala ca sa nu cumva stranutati in cor in viitorul apropiat. Cat despre zambetul larg, mi se pare total pe langa eticheta. Ala stranuta de mama focului si tu zambesti ca prostu’ la soare ? Codul bunelor maniere a fost inventat tocmai pentru ca omul sa aiba un comportament ireprosabil in societate. ”Eticheta” vine tot de-acolo. Cica nu avem cate-o urare pentru toate zgomotele pe care le produce corpul uman.Asta da discriminare! Cu ce-i mai bun stranutul decat un ragait? Pai si daca n-avem urari pentru toate, ce facem, tot asa larg zambim? Daca omul trage o basina,si nu avem o urare special pentru aparitia ei neasteptata, pun pariu ca nu-i frumos sa punem mana la nas si nici sa spunem ”Sanatate” .Desi eu mai degraba i-as arde una dupa ceafa cacaciosului care n-a stiut sa faca cumva sa-si stapaneasca flatulenta .Si ce te faci daca o scapa cu zgomot? Razi sau zambesti larg? Sa razi nu-i frumos, nu in hohote, Asa zice eticheta. Si mai zice ca nu-i frumos sa injuri. Pai , sincer, io zic ca aia care au inventat codul asta erau niste oameni tare trist.Pai daca nu razi , nu injuri, nu urezi si te limitezi doar la zambete largi unde dreaq mai e farmecul vietii? Cica eticheta ar contribui substantial la traiul in bune relatii cu ceilalti. Pai normal, contribuie, daca urmam codul asta de la cap la coada n-o sa mai avem nici macar o disputa, daramite cearta, ca, na, codul bunelor maniere zice ca nu-i frumos sa te certi. Mai stiti ce spunea filozoful John Stuart Mill? „Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt” . Dar zicea chestia asta acum 160 de ani. Mi se pare mie sau este valabila si in ziua de azi?
Da, are dreptate si mereu se vor gasi citate si mai vechi care se vor preta pe orice societate si in viitor. Pe de alta parte, codul de bune maniere e ca legislatie, divers, neinteles si exagerat cateodata. Iar pe cei care nu au obrajorii de vier, se vor comporta onorabil si fara el.
Asa e. Depinde de obrajori 🙂
Câte bordeie atâtea obiceie… am fost foarte mirată când am observat că aici, lumea când strănută își cere scuze. Mi s-a părut fără sens la început, dar am realizat logica: în momentul strănutului împrăștii fără să vrei microbi, expunându-i și pe ceilalți. Se răspunde uneori cu ”bless you”, dar nu e regulă general valabilă ca la noi.
La noi nu-i asa. Daca nu zici ”sanatate” se supara microbii 🙂
Știu. La început am fost tare indignată de obiceiul noului ”bordei”, dar în timp a devenit automatism. Adică le-am luat ”microbul” 😀
La noi se zice „Noroc!”. Acum…nu stiu daca e ca sa ai noroc sa stranuti in continuare, ori noroc…ca stranutul poarta noroc, ori altceva :-))
Ar putea sa insemne ”Noroc… ca nu mi-ai dat raceala” ? 😆
– Hăpciu!!!
– Sănătate, nenicule! Și ia și o așpirină!
Zgomote ale trupului?!!! Mă așteptam la altceva, să zicem la…fluierată!? 🙂
? Merge și fluierata…