Despre depresie , cu un Professional Coach

A= Anca Petrescu,  Professional Coach, intr-un interviu publicat pe avantaje.ro

B= comentatoramator, nu tocmai in apele lui 

A.Se întâmplă ca lucrurile să nu iasă aşa cum vrei, să te simţi jos, mică şi neimportantă, să ai o zi proastă, sau mai multe, să nu mai ai nicio motivaţie. Eşti tristă şi apatică, nu ai chef de nimic, nici să stai de vorbă cu tine, sau cu cel mai bun prieten. E clar! Te afli într-o aşa numită stare depresivă.

Iată câţiva paşi pe acest drum:

A :1.Stai cât mai mult cu tine şi simte starea aceea, cum se manifestă, ce gânduri îţi trimite.
Gândeşte-te la viaţa ta, în general. Nimic nu este prea târziu, dacă eşti încă în viaţă.
B:  1.Ce ma fac daca nu ma mai suport si nu prea pot sa stau mult singura cu mine? Viata mea,in general?Pai tocmai de-aia sunt depresiva, de  la viata mi se trage, de ce naiba sa ma gandesc la ea?

A 2.Micşorează aşteptările, de la tine, de la alţii. De multe ori intrăm în stări proaste pentru că nu ne simţim în stare să realizăm ce ne-am propus, credem că nu merităm, sau că nu avem putere.
Ei bine, ştii de câte ori au eşuat oamenii de succes înainte de a se realiza? S-au făcut studii, rata este de 8 eşecuri la un succes.
B.2 Le-am micsorat atat de mult ca nici nu  mai vad asteptarile alea.Poi si daca  rata esecurilor e de 8 la 1, nu pot sa ma arunc acum de la balcon,ce sa-mi mai lungesc depresia?

A. 3. Nu ai fi primit lecţiile pe care le duci acum dacă nu ai fi fost suficient de puternică. Eşti mult mai puternică decât crezi, ştiai? Poţi să treci şi prin asta.
B.3  ? Ce lectie? Scoala am terminat-o demult,io am probleme cu capu’ si cu corasonu’ . Sunt puternica doar cand ma apuca nervii si arunc tot ce-mi iese in cale. Trec de trecut .Pe lumea cealalta daca nu ma tratez.

A4. Dacă starea ta proastă vine dintr-un sentiment de blocaj, nu vezi căi alternative, atunci propune-ţi să încerci cât mai multe variante. Împrieteneşte-te cu Creativitatea şi Experimentarea.

B.4. Doamnaaa, cred ca n-ai inteles. asta si intentionez, sa ma intalnesc cu Creativitatea! Asa se trateaza depresia , incearcand din rasputeri sa experimentezi? Ce-i drept, n-am sarit de pe nici un bloc pana acum si m-am gandit sa experimentez…

A5. Nu te mai compara cu alţii! Am destui clienţi care, dintr-un sentiment de competiţie fără rost, se compară tot timpul cu alţii. Evident că atunci când observă cum alţii reuşesc mai bine, au mai multe sau par mai fericiţi, intră în stări de genul ”nu valorez nimic”.
Ei bine, nu ai de unde să ştii ce se află în spatele aparenţelor de succes ale altora, contextul sau conjuctura, nu le cunoşti povestea. Sau, chiar dacă le cunoşti povestea nu ai cum să ştii cum se simt ei în povestea lor, de fapt.
B.5 Nu ma compar, ca ei sunt sanatosi si au de toate, cum sa ma compar cu ei? Nu-mi dati ceva sa ma calmez,totusi, ca mi-am uitat lama acasa. Mai dureaza mult sedinta asta?

A.6. În general, antidotul pentru o stare proastă este acţiunea. Aşadar, poate e momentul să te întrebi: ”Ce pot să fac acum, concret, care să fie în folosul meu, pe baza a ceea ce am aflat despre mine în acest proces de introspecţie?”.

B.6 Deci, ca n-am inteles,ma gandeam la alceva, ce-ati spus ca pot sa fac? Aaa, ok, sa inteleg ca v-am plictisit si ma trimiteti sa ma introspectez… . Stiam eu ca nu prezint interes pentru nimeni… . Ce viata de rahat am… 

Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dan (Diana şi Dan)
11 years ago

Măi, nu dispera ! Nu ai găsit antrenorul potrivit. 😀 M-aş oferi io, da’ am de lucru la birou de nu-mi văd capul… Tanti aia, zău nu se pricepe. Believe me ! Ştii cu e asta cu psihologii ? Uite aici :
Doi tipi se întâlnesc pe stradă.
– Ce-ai, mă ? De ce eşti atât de supărat ?
– Fac pe mine, în pat, când dorm şi nu ştiu ce să mai fac să nu se întâmple asta.
– Mergi la un psiholog.
Peste o săptămâne se reîntâlnesc, Pişăciosul, vesel nevoie-mare.
– Măi, te văd zâmbitor. Ai fost la psiholog.
– Da, mă. Mersi de sfat.
– Şi acum nu te mai pişi în pat ?
– Ba da, dar acum sunt mândru de asta.
😉

lafeeblanche
11 years ago

Uite, rasar ghioceii,…lasa depresia iernii ce va pleca…
ི৲(ྀ ི৲(ྀ ི৲(ྀ ི৲(ྀ ི৲(ྀ ི৲(ྀ ི৲(ྀ ི৲(ྀ ི৲(ྀ ི৲(ྀ 

lafeeblanche
11 years ago

彡♥¸.•*””*•.¸
„♥(✿◠‿◠)˙•٠•●彡
ƸӜƷ•.¸¸.•´♥彡★ ★

nirvanadream
11 years ago

Daca te consoleaza cu ceva, si io sunt in depresie…ca nu mai vine naibii odata primavara aia…Da’ sa vezi si in martie ce o sa ma dantuiesc…de numa’ !!!

stoica
11 years ago

Daca treci prin depresie cat mai usor, esti mult mai puternic, totul depinde de creierul tau, asa ca incarcal cu multe plusuri, gandeste pozitiv.

stoica
11 years ago

Daca ai depresie pune o compresie de optimism.