Cunoscut sub numele de hongi, salutul este intalnit cel mai des intre popoarele Pacificului care obisnuiesc la prima intalnire sa-si atinga nasul unul de celalalt intr-un gest suprem de prietenie.
Pe de alta parte in Tibet cel mai des vei vedea ca oamenii scot limba la tine. Daca esti obisnuit ca acest gest sa fie vazut ca o ofensa, nu te supara.
Legenda spune ca unul dintre cei mai de temut si mai cruzi lideri tibetani, regele Lang Darma care a domnit in secolul 9, avea limba neagra, iar dupa moartea sa, locuitorii au inceput sa se salute scotand limba unul la celalalt pentru a demonstra ca ei nu seamana cu „intruchiparea raului”.
Daca ajungi in insulele Tuvalu nu te speria daca cineva se apopie cu fata de obrazul tau. Acesta este cel mai des intalnit salut, urmat de obicei de un oftat puternic.
Mongolezii obisnuiesc ca atunci cand primesc un oaspete in casa sa-l prezinte aratand spre el cu o bucata de bumbac sau lana. Raspunsul trebuie sa vina din partea oaspetelui prin strangerea intre degete a respectivului material.
Probabil mult mai familiar iti este salutul la japonezi. Atunci cand te intlnesti cu cineva cunoscut te apleci usor in fata avand mainile incrucisate.
Mult mai norocos esti daca treci prin Kenya si te intlnesti cu un trib de Masai. Salutul cel mai intalnit este faimosul dans al grupului, reprezentand sarituri catre cer, intr-un cerc format in jurul celui care vine in satul respectiv.
Foarte apropiat de salutul locuitorilor Pacificului este si cel al eskimosilor sau in general al locuitorilor cercului polar. Acestia isi freaca nasul unul de celalalt atunci cand se intalnesc.
Filipinezii au un adevarat ritual cu care se intampina. De obicei, un tanar care saluta un om mai in varsta se apleaca usor in fata acestuia apucand in acelasi timp cu mana dreapta umarul lui, rostind si cuvintele „Mano Po”, unde mano inseamna mana, iar „po” respect. Fiicurios.ro
La romani,insa,e altfel.Daca esti nou in tara si nu cunosti limba,mai bine nu deschizi gura ca ramai fara portofel. Daca stii cateva cuvinte ,incearca sa le spui corect ca altfel vei fi luat drept bastinas si ,ca atare,vei fi injurat ca la usa cortului.Daca stii toata limba ,mai bine te faci ca n-o stii,altfel vei fi luat drept prost( ce dreaq s-a gasit pe asta sa invete limba romana?) Daca esti roman si vrei sa calatoresti sa-ti cunosti mai bine tara, salutul potrivit variaza de la zona la zona,in functie de marimea localitatilor.In satele mici se saluta cu buna ziua si se raspunde la fel.In satele mai mari si orasele mai mici, dai tot buna ziua dar mai tare,ca urla Salam si nu te aude omu’cand il saluti.In orasele mari,eee,alta viata.Oamenii nu se mai saluta deloc,nu mai e la moda.Deci,poti sa treci linistit pe langa oameni.Ai voie sa-l injuri pe ala care te inghesuie in autobuz,sa-l injuri pe idiotul care merge cu rabla pe linia de tramvai si tocmai era sa te calce, ai,deasemeni,voie sa ridici degetul mijlociu la orice urangutan care te enerveaza ,din orice motiv.De salutat,poti sa saluti ,daca vrei sa-ti racesti gura de pomana.La ultimul sondaj a reiesit ca au raspuns la salut 0.3% din cei intervievati si 98% din cei care n-au fost intrebati nimic.Totusi,ai grija pe cine saluti si de ce! Salutul persoanelor necunoscute poate dauna grav sanatatii daca cel salutat are ceva important de facut sau tocmai a tras pe nas patrunjelul mamei ori a baut spirtul pentru frectie al bunicii.Plus ca la ortopedie nu prea gasesti doctori ,au plecat cu totii si ne saluta din departare in tot felul de limbi… .
Patrunjelul mamei.. mwhahahaha :)) buna asta. >:D<
🙂 unii folosesc leustean,depinde de zona!
ohoooo :)) nu se mai foloseste busuioc ? am ramas in urma cu moda 🙁
Interesant articolul..:)
Pr mine cel mai frumos salut este un zambet cald! 🙂
Astea-s cam rare 🙂
dar merita 🙂
Reblogged this on mihaidey.
Multumesc!
Reblogged this on comentatoramator.
Deduc că noi suntem cei mai avansați. Am trecut de fazele primitive ale salutului la vedere. Ne salutăm în gând, prin vreo înjurătură la modă.
:))
Sa amintim ca cel mai cunoscut mod de salut intre soferi si soferite este semnul facut cu degetul mijlociu ridicat in sus in timp ce pumnul este strans cu oarecare masura dependenta de starea de bucurie resimtita de initiatorul salutului.
Pardon, scuzați, bosoar, Angel Radios! Hahaahhaahah!
Mai ești?
f interesant
am învățat multe de pe blogul tău, mulțumesc
Cu placere 🙂 . Sper ca numai lucruri bune!
hai salu! 🙂