Sinceritatea pe blog, până unde?

Hai să fim serioși pentru vreo două secunde.  Și să vorbim de sinceritate. Sinceritatea pe Facebook, sinceritatea pe blog. Știu și stiți, nimeni nu ne obligă să scriem, așa cum nimeni nu ne obligă să citim. Nici cărți, nici bloguri, nici statusuri de Facebook. Și totuși, o facem. Sărim de scris și citit cărți, nu despre asta vreau să vorbim, și ne oprim la bloguri, cu o mică trecere prin Fb.

Postările pe Facebook sunt la îndemâna oricui.

Chiar sunt. Ai un jaf de telefon sau unul ultimul răcnet? Nu contează! Important e să ai cont, să strângi prieteni, cunoscuți, necunoscuți într-o listă și să le arăți (tu lor și ei ție, binențeles) bunăstarea, frustrarea, frumusețea, tâmpenia. În imagini, în cuvinte mai multe sau mai puține, care cum poate și îl duce capul. Și după ce le arăți, aștepți reacții: like-uri, love-uri, oau-uri, comentarii. În funcție de numărul lor, starea ta psihică se îmbunătățește sau se duce la vale (așa a zis un grup de cercetători mai plictisiți decât mine).

 

Blogul personal. Cât de personal ar trebui să fie un articol? Până unde mergem cu sinceritatea pe blog?

Deși e la fel de la-ndemână ca și Facebookul (slavă platformelor gratuite), un blog poate fi plictisitor. N-ai aceeași largă piață de desfacere pentru glumițele și selfiurile tale. Totuși, avantajul e că poți face din el un loc de dat cu capul (nu știu cine-a inventat expresia dar cred că-i cea mai grăitoare) perfect pentru crizele tale de personalitate, pentru gândurile tale cu iz de tămâie, pentru răutatea ta, pentru tot ce, în mod normal, dac-ai fi într-un spațiu public, ai piti cu strășnicie, de frica judecății celorlalți. Dar nu ești într-un spațiu public ca să te abții, nu? Ești pe blogul tău personal, protejat de o doză mai mare sau mai mică de anonimat. În general, mai mare. Cu cât doza de anonimat e mai mare, cu atât tupeul crește-n tine ca o pâinică. Dacă pe Facebook te mai abții pentru că te vede soacra sau nu vrei să rămâi fără bruma de prieteni pe care o ai, pe blogul personal zburzi precum taurul comunal sau vaca nebună. Nu te oprește nimeni să însiri injurii, blasfemii, să-ți dai cu părerea deși habar n-ai cu ce se mănâncă subiectul, să râzi, să plângi, să calci în tastatură tot ce-ți iese în cale. Și, cu nonșalanță, poți numi asta sinceritate. Poate că chiar este! Nu-i un secret faptul că, sub protecția anonimatului, mai toți avem tendința să devenim… cam sinceri. Nu spun că-i bine sau rău. Și totuși… până unde putem merge cu sinceritatea pe blogul personal, care deși-i personal, stă tolănit pe un spațiu public, la îndemâna oricui? Până unde, în care ungher al sufletului nostru, alb sau negru, ne putem expune? Pentru că, da, fie că suntem anonimi sau nu, ne expunem cititorului la fel de anonim ca și noi. Care cititor ne poate deveni călău sau balsam pentru suflet cu un singur comentariu. Oh, nu-mi amintiți că acea opțiune pe care o are cititorul, de a comenta cele citite, poate fi anulată. Câți dintre voi faceți asta pe blogul personal? Foarte puțini, pentru că toți scriem pentru a fi citiți și pentru a primi feedback, nimeni nu scrie de florile-mărului.

Și dacă tot veni vorba, până unde mergem cu sinceritatea pe blogul personal când scriem despre noi înșine, despre temerile proprii, despre dramele prin care trecem, despre dilemele care ne macină, despre neștiința, neputința proprie sau a celor apropiați nouă? Unde ar trebui să se oprească sinceritatea? Ar trebui să se oprească? Poate că nu, alții, cei ce vor citi, evident, pot lua aminte la trăirile pe care ni le expunem și pot învăța ceva din experiențele noastre, nu? Sau nu?

Am spus la un moment dat că sunt momente în care vreau să scriu despre ce, cât și cum simt dar nu pot. Am momente când vreau să-mi urlu durerea, să-mi plâng de milă, să-mi strig disperarea, dar nu pot. Pentru că e ca și cum m-aș dezbrăca în mijlocul străzii. Și îndemnul a fost: dezbracă-te, cui nu-i place… să-și vadă de drum. Da, probabil și-ar vedea de drum. Dar nu înainte de-a privi, judeca, diseca, tranșa. Știu, n-ar trebui să-mi pese, nu am nimic de pierdut, e blogul meu și dacă mâine voi simți nevoia să scriu despre cum îmi vine să-mi tai venele, o pot face. Da, pot. Dar vreau? Cine ar avea de învățat de pe urma accesului meu de sinceritate?

Cât de personal ar trebui să fie blogul personal? Până unde putem merge cu sinceritatea pe blog? Nu știu. Când aflu, vă spun și vouă.

 

Subscribe
Notify of
guest
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irina Sima
Irina Sima
6 years ago

Ce facusi maica? Mi-ai citit gandurile? Tocmai de dimineata ma plangeam cuiva drag de faptul ca am ajuns la punctul in care imi e greu sa ma dezlantui pe blog, tocmai ca am facut prostia in trecut sa il asociez cu numele, iar acum ma cam stiu multi. Si tot trebuie sa trag de mine sa ma autocenzurez. Am ceva prin draft care tipa sa iasa la lumina. Alt blog nou nu vreau. Nu as avea timp de el, in plus e greu sa formezi o noua comunitate care sa te citeasca. Si ce sa fac cu ce am in draft? Sa le scot la lumina chit ca vor fi citite si apoi viata mea personala va fi afectata, sa le las acolo ascunse… sau sa-mi fac si eu „o masca” si sa-mi fac de cap. 😀 Nici albinuta nu mai e asa magica… a devenit un mutant modificat genetic! :)))

Raluca Badita
Raluca Badita
6 years ago

Cat vrei???
Eu scriu tot ce traiesc. Nu mi s-a intamplat sa vreau sa scriu despre ceva si sa nu pot. Poate ca nu fac eu ceva ce nu poate fi spus ???

Raluca Badita
Raluca Badita
6 years ago
Reply to  Raluca Badita

Sex poate, dar stie toata lumea ca fac. Ma mai cert cu sotul si stie toata lumea ca nici o relatie nu e perfecta. Nu fac nimic pe care vreau sa il povestesc si am retineri. Serios. Crede-ma nu fi urata!?

Un poet pierdut
Un poet pierdut
6 years ago

Până la capăt, desigur!

Spanoae Mihaela
Spanoae Mihaela
6 years ago

Cei care te văd dezbrăcată în mijlocul străzii,nu au decât să te judece…Celui care îi pasă de tine cu adevărat te va ajuta sa te îmbraci sau se va dezbrăca și el alături de tine…Deci ai libertatea sa faci ce-ți dorești.. … Eu te ador așa cum ești,???????

Mirabela
Mirabela
6 years ago

Eu zic ca foarte departe să nu se meargă cu această sinceritate. La dezbrăcatul asta in public încerc și eu sa renunt. Pentru ca atata vreme cat e doar o criza existențială, nu are nimeni nimic de învățat din ea. Așa că mai bine mă dau singură cu capul de pereți, decat sa ma trimita altii, prin comentarii, la biserică și psihologi. :))

Roxana
Roxana
6 years ago

Sinceritate absoluta, nu pot altfel. Chiar as spune ca e o sinceritate asumata.

Natural
Natural
6 years ago

Pai daca mi-am pus numele si pe blog si pe retelele sociale, trebuie sa cam fie sincere postarile, ca le vad si altii care ma cunosc. Evident ca parerea personala poate sa fie diferita de a altora dar nu pot sa zic ca sunt la Untold cand eu sunt in Heidelberg. Deci sinceritate aleasa. In sensul ca aleg ceea ce postez 🙂

Roxana Barsan
Roxana Barsan
6 years ago

Sinceritatea pe blog ar trebui sa nu lipseasca, insa desigur nu trebuie sa se extinda spre vulgaritate.
Cu siguranta depinde ce public dorim sa atragem.