Viata

Pe pamant omul e dator sa traiasca numai viata. Moartea lui adevarata o va trai in cer. Daca incearca sa traiasca moartea pe pamant, pacatuieste si se mistuieste in deznadejde. Si atunci, nici nu traieste cu adevarat, nici nu moare. E ca un fel de strigoi.

                Mircea Eliade

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
angelliffer
angelliffer
11 years ago

Crezi ca se refera la ascetism?

angelliffer
angelliffer
11 years ago

Nu stiu contextul din care ai luat citatul, dar pe mine chiar acolo ma trimite. Pana la urma, nu asta faceau ascetii, indiferent de religie? Traiau ca si cum trupul le-ar fi fost deja mort?

succesulpe
11 years ago

Fraza isi perde sensul cand este rupta din context. Eliade are un discurs foarte larg si mult prea bogat, pentru a putea fi condensat intr-o maxima. In romanul mentionat, Eliade aduce in discutie modul diferit in care personajele sale inteleg conceptul de timp. Vorbim aici despre drama spirituala a omului superior, care este confruntat cu iminenta trecerii sale in neant, avand constiinta vremelniciei fiintei sale, intr-o existenta efemera, aparuta de nicaieri si pierduta in nestiut, spre deosebire de omului religios impacat cu constiinta, pentru care moartea nu reprezinta decat o trecere catre o alta forma de existenta. Eliade a cautat raspunsuri si daca le-a gasit, au plecat cu el, intr-o acea forma de existenta pe care a cautat-o toata viata.

succesulpe
11 years ago

Ntz, ntz, ntz… il banuiesc doar, pentru ca de inteles nu cred ca s-a inteles nici el, pe sine se, altfel ar fi trebuit sa se fi considerat un om multumit spiritual.Nemultumirea de sine transpare in tot ce a scris.