De ce litoralul românesc?
De câțiva ani, jumătate din concediul meu a devenit sinonim cu litoralul românesc. Nu neapărat din prea mare patriotism, nici măcar din pricina celebrului „mă-ntorc la tine iar și iar, mare albastră” ci pentru că mi-e la îndemână și pentru că, chiar și în vacanță, îmi doresc să mă simt „acasă”. Condițiile de cazare îmbunătățite de la an la an, facilitățile oferite de hotelieri, accesul direct pe plajă și, nu în ultimul rând, ușurința cu care se pot face rezervările sunt principalele motive pentru care aleg Marea Neagră. Evident, și anul acesta voi fi acolo.
Cum rezerv(i)?
Au fost dăți când am optat pentru last minute și dăți când am rezervat camera de hotel cu două-trei luni înainte, online sau prin 0241 999. Cum pentru mine concediu nu înseamnă all inclusive și nici mâncat – plajă – mâncat – somn, întotdeauna optez pentru cazare cu mic dejun inclus, asta îmi dă libertatea de a explora, din punct de vedere gastronomic vorbind, de la împinge tava și shaorma în lipie, pe farfurie sau pe băț până la meniuri elaborate de chefi cu renume și nume greu de reținut și pronunțat. Plătesc întotdeauna online și am grijă să am suficiente resurse rămase pentru o minicroazieră în Delta Dunării, o vizită la Delfinariu și, mai nou, pentru o plimbare cu telegondola; deși ador plimbările pe malul mării la ceas de noapte, nu mă dau în lături nici de la intratul în vreun club, dacă e vacanță, vacanță să fie, nu?
Cu cine merg?
Cum Antonio Banderas, Pablo Alboran și Brad Pitt nu-s niciodată în preajmă când mi se aprobă mie concediul, merg la mare cu cel care-mi suportă zilnic fițele, mâncarea prea sărată, toanele și migrenele. Înarmat cu răbdare și „Ai dreptate, draga mea!”, mă plimbă pe plajă, se arde la soare cu stoicism și face bășici la tălpi plimbându-mă prin toate colțurile pe care mi se năzare să le văd și asta contribuie la starea mea de confort psihic, nu trebui să-mi fac griji că mi s-a ars pielea nasului, că rimelul mi se scurge când ies din valuri sau că briza mării mi-a deranjat firul 321 din coafura obosită.
Unde?
Cazare litoral găsești, numai să știi ce-ți dorești și unde, depinde doar de tine, de ce vrei și de ce și cât anume îți permite bugetul. De la locuri de cazare în stil rustic, de la o stea, două, trei, până la luxul pe care-l credeai posibil doar în producțile hollywoodiene, toate sunt prezente pe litoralul românesc și așteaptă să-ți găzduiască cum știu ele mai bine zilele de concediu sau week-end-urile. Pentru mine, Mamaia e întotdeauna prima opțiune, avantajul distanței mici între ea și Constanța are întotdeauna câștig de cauză: caut cazare Mamaia, aleg în funcție de buget și apropierea de plajă, rezerv, plătesc online și m-apuc de căutat costume de baie.
De ce litoralul românesc?
Păi unde altundeva aș mânca o plachie de pește și-o ciorbă de burtă mai bune? Glumesc! Sau… nu. Cu bune și rele, cu plusuri și minusuri, Marea Neagră ne așteaptă să-i onorăm nisipurile și să-i admirăm întinsul apei în apusul soarelui, să-i lăsăm valurile să ne răcorească sufletele încărcate de stresul de peste an. De ce nouă? Dacă nu nouă, atunci cui? Sunt mii de motive. Sunt sigură că și tu vei găsi cel puțin o duzină pro litoralul românesc.
Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 10 din competiția SpringSuperBlog 2020, pentru sponsorul Litoralulromanesc.ro
Multumesc pentru sfaturi!
Cu plăcere!
Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru sfaturi!
Cu plăcere!