De Crăciun nu ești mai bun!

Vine Crăciunul. Nu știu de ce, eu sigur nu l-am chemat da’, nah, el vine. Lumea împodobește bradu’, face sarmale și ce mai tre’be, cumpără cadouri și taie porcu’. Tradiții de Crăciun, nene! Toți se pregătesc temeinic, atacă magazinele (ceea ce nu-i rău, zău, în caz de vreo catastrofă, ceva, în ziua asta sfântă, avem provizii de alimente pentru câteva luni bune) și golesc rafturile sârguincioși. Eu?  Nu, că n-am chef. Hai, o sarma două ‘oi face, un cadou-două ‘oi cumpăra da’ n-așteptați să tai vreun porc că n-am. Bine, ar fi vreo doi-trei vecini, un coleg și încă trei-patru din categoria „alții”, da’ mă gândesc că nu merită osteneala, deși fiecare dintre ei are șorici berechet.

Lăsând gluma, Crăciunul a fost transformat întrun circ bine luminat cu instalații colorate. Tăiem bunătate de brad, deși pădurile ne pier, îl împodobim frumos cu diverse troace, închidem pisica în baie să nu ni-l dărâme, punem luminițe-n geam, rânjim cu-i nu trebuie că, vorba aia „de Crăciun fii mai bun” trebuie aplicată, donăm o sanda ș-o pereche de șlapi unui nevoiaș ca să-i fie cald și bine în iarnă și să avem cu ce ne lăuda pe Facebook și gata! Așteptăm cuminți să vină moș Crăciun să ne răsplătească așa cum (credem că ni) se cuvine. Păi n-am fost noi buni și blânzi, n-am făcut numa’ bine? Am fost, am făcut! Și vine moșu’. Mai un Iphone, mai un Samsung, mai o tabletă și alte căcaturi de-astea după cum zice moda și după (im)posibilitatea ăluia de ți le face cadou ca să-ți crească în ochi. Crește? Pe naiba, la 5 minute uiți și-l muști de partea dorsală, că doară n-o să-i fii recunoscător pe vecie c-a muncit de la juma’ de an în sus ca să-ți dea ție marea cu sarea. Pui de-o paranghelie stropită cu calorii și alcool din belșug și până te trezești din mahmureală a trecut Crăciunu’ și te pregătești de Revelion. De Revelion… altă treabă! Nu mai tre’ să te gândești, ca-n cazul Crăciunului, să fii mai bun, să știi cine s-a născut în ziua aia, nici să te-apuce nervii când te-ntreabă vreunu’ dac-ai postit, singurul lucru pe care tre’ să-l faci e să pășești în noul an îmbrăcat frumos, cu burta plină și creerii bine afumați. C-așa-i frumos, să ne păstrăm tradițiile! Hai, merry Christmas, happy new year și lamulțan’, du-te de te-ascunde dup-o sarma că vin colindătorii și n-ai chef să-i auzi cum lălăie despre nuș’ ce  naștere a lu’ Isus. Ce l-o fi apucat și p-ăsta să se nască tocmai de Crăciun nu știu. Da’ nici nu vreau să aflu că n-am timp.

Sau…știți ce? M-am răzgândit! I love Christmas! Și-s leșinată după cadouri, da’ nu-i musai să-mi luați ceva, că io-s mai de modă veche, puneți-mi banii direct în cont și văd eu ce fac cu ei.  Cum ziceam, s-aveți merry și happy ce vreți voi! Tre’ să lăsați neapărat un comentariu cu #amin ș-unu cu #partikip, altfel vă pasc 7 ani de ghinion, vi se ard sarmalele și se ofilește bradu’. A, și nu vă culcați pe-o ureche, nu sunteți „mai buni” de Crăciun, așa cum nici eu nu sunt. Bradul, cadourile și sarmalele nu vă fac nici mai frumoși, nici mai deștepți. Poate doar mai grași și posesorii unui frumos copac care-și dă duhul în mijlocul sufrageriei voastre.

Crăciun fericit!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments