Investește în confortul tău termic, scapă de stres

 

– Este științific demonstrat faptul că mediul ambient poate fi un factor aducător de stres atunci când temperatura este prea crescută sau prea scăzută. Creierul uman funcționează ca un termostat în timpul somnului și forțează organismul să-și mențină o temperatură optimă, or asta, clar, afectează calitatea somnului; pe timp de zi, un organism supus unei temperaturi neconforme cu gradul său de toleranță va afecta productivitatea individului, atât fizică cât și psihică. Soluția eliminării acestui stres stă la îndemâna oricui: dacă în privința temperaturii exterioare nu prea avem multe de spus (evident, nu putem decât să ne îmbrăcăm adecvat și să punem umărul la lupta pentru stoparea încălzirii globale), în ce privește temperatura din casa ori biroul nostru avem la îndemână toate instrumentele necesare să ne scutim organismul de acest stres. Ce ne stă la îndemână? De la sobă la centrală termică, de la încălzire pe bază de lemn, cărbuni, gaze, electricitate sau te miri ce alte metode, unele mai ieftine, altele mai scumpe; pentru răcire, la fel, ventilatoare de tot felul, aer condiționat. Totuși, oricât de performante ar fi aceste aparate-sisteme de încălzire sau răcire, costurile pentru menținerea unei temperaturi nestresante corpului este deseori un stres financiar greu de suportat. Avem la îndemână un antidot pentru acest stres? Da, avem, toți, inclusiv tu, îl putem combate solicitând un audit energetic, cere-l și vei afla exact ce trebuie făcut pentru a avea confort termic în propria-ți casă.

– S-o crezi tu, nevastă-mea  zice că-i o prostie să mai investim vreun leu în casă,  o vindem anul viitor și ne mutăm la țară, așa, ca doi pensionari proaspeți ce vom fi.

– Nu-i rău cum v-ați gândit dar nici în acest caz n-ar trebui să neglijezi aspectul, la vânzare ai nevoie de un certificat energetic pentru apartament. Dac-ar fi să mă ghidez numai după ce spui tu, clar ai un mare G, nu vei lua mare lucru pe el, așa că mai bine ți-ai convinge nevasta să puneți la punct apartamentul dacă vreți să luați ceva bani pe el.

 

– Am un mare… ce?

-Nu C, era binișor dacă aveai C, dar din ce spui tu e G, fără discuție. Apartamentul tău se încadrează în clasa energetică G, asta vreau să zic!

– Stai un pic! Cum ai tras tu concluzia cu ce-uri și g-uri? Eu ți-am zis că-s nervos pentru că nu dorm bine, că afurisita de centrală pe care am dat o căruță de bani nu face față, că dau trei sferturi de salariu pe factura de gaz și tot frig e, că mă cert cu Aurica de la te miri ce…

– Exact! Iar eu ți-am explicat că temperatura este un factor de stres care nu trebuie neglijat, efectele lui sunt faptul că nu dormi, te cerți cu nevasta, la muncă productivitatea ta e oscilantă și nici partea financiară nu ți-e roz, ai facturi mari de plătit și bani puțini de încasat, iar dacă te bazai pe vreo primă, uit-o, cu atitudinea ta arțăgoasă să zici mersi că nu te-au dat afară până acum. Și ți-am sugerat să soliciti un audit energetic care să te lămurească cum stai cu pierderile de căldură, care pereți ar trebui izolați și cum, dacă nu cumva terasa este cea vinovată…

– Sună a bani dați pe-o hârtie și niște sfaturi.

– Nu știu cum îți sună, dar trebuie să fii conștient că psihicul tău se duce de râpă și va trage după el si fizicul dacă nu te îngrijești de propriul confort. Și dacă speri să scapi de stresul ăsta într-un an, când ieși la pensie, tot vei rămâne cu stresul financiar: pensie mică, banii pe care-i vei lua pe apartament nu vor ține de cald prea mult timp, presupun că și la țară vei avea cheltuieli. Îți spun, valoarea apartamentului scade, nimeni nu-ți va oferi prețul pe care-l vrei tu tocmai pentru că în stadiul în care e, costurile întreținerii depășesc limitele bunului simț. Oricine-l va cumpăra va avea de lucru acolo, nu glumă. Așa că, părerea mea e să investești în confortul tău termic, scapi de stres și când îl vei pune în vânzare, peste un an, cinci sau zece (zece ani e valabil certificatul energetic) vei putea obține fără prea mari târguieli prețul pe care-l vrei. Ca să îmbunătățești clasa energetică a unei locuințe costă, adevărat, dar merită, crede-mă! Înțelegi?

– Păi… și la cine să apelez pentru treaba asta?

– Caută-i pe cei de la Avizez.ro, ei fac și audit energetic și certificate energetice, ei te vor elibera de stres.

– Scuză-mă, trebuie s-o caut mai întâi pe nevastă-mea, de stresat ce sunt m-am certat cu ea aseară și s-a dus la maică-sa. Ș-acolo e un frig de mori! Alo, Aurico, vino acasă, iubita mea, căldura vieții mele, fără tine mă simt ca o clădire cu coeficient termic în clasa G! Nu știi ce-i ăla? Vino acasă și-ți explic. Hai să facem audit, o să fiu mai calm, promit!

clasa energetica

Articol scris pentru proba cu numărul 18 din competiția Superblog, pentru sponsorul Enermed

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments