Îmbrăcăminte, încălțăminte, parfum, cremă – toate acestea și alte sute de produse sunt destinate să acopere și să înfrumusețeze exteriorul corpului uman pentru că, nu-i așa, unul singur avem. Dar de interiorul lui? Avem tot atâta grijă?
Un studiu recent arată că speranța de viață sănătoasă a românilor este undeva în jurul a 59 de ani. Puțin? Mult? Depinde de care parte a baricadei ești. Dac-ai fi medic, ai acuza, probabil, lipsa de interes a pacientului față de semnalele de alarmă trase de propriul organism. Din postura de pacient, nu a ta este vina, ci a unui sistem de sănătate deficitar, corupt, rigid și prea-plin de birocrația specifică, parcă, doar nouă, românilor. Puțin sau mult, este cert că acei 59 de ani din statistica amintită pot fi mult mai mulți dacă ne-am concentra atenția nu numai la înfățișarea noastră exterioară ci și la sănătatea corpului nostru. Cum putem face asta? Adoptând un stil de viață sănătos, poate?
Ce înseamnă ”stil de viață sănătos”?
Organizația Mondiala a Sănătății a definit starea se sănătate cam așa: ”Stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă, nu doar absența bolii”. O definiție strașnică, nu? Este, dar cum atingem noi cumulul acesta de stări care să ne conducă spre starea de sănătate dorită? Păi, evident, printr-un stil de viață sănătos. Dacă nu vi-i cu supărare, nu vă dau definiția OMS-ului pentru acesta, ci pe-a lui nea Gică, tractoristul: ”Mănânci mult, bei bine și mai treci pe la vecina din când în când. Hăhă!” Din nefericire însă, ciroza n-a fost de acord cu definiția lui și n-a apucat, săracu’ să-și vadă fata mireasă. Sintagma stil de viață sănătos nu are în definiție cuvintele mult și bine. Stil de viață sănătos înseamnă echilibru. Echilibru fizic, mental, spiritual. Dacă mental și spiritual (pare pleonasm dar asta-i altă discuție) pare să țină de inteligența fiecărui individ, echilibrul fizic e la îndemâna tuturor – sport și alimentație sănătoasă.
Ce înseamnă alimentație sănătoasă?
Înseamnă echilibru. Același cuvânt din definiția stilului de viață sănătos. Nu mult, nu bine, nici sofisticat, nici scump, bio, eco sau ce mai vreți voi. Alimentația sănătoasă înseamnă înseamnă să-i ofer zilnic corpului tău necesarul de vitamine și minerale pentru ca acesta să poată funcționa la parametri normali, fără sincope. Dacă nu-i poți oferi asta prin alimentație, ai la îndemână suplimentele alimentare. Nu-ți rămâne, deci, nicio scuză, le poți găsi, de exemplu, online sau în farmacii fizice.
Vitamine și minerale. Cât, când, de unde?
Am stabilit că vorbim de prevenție și suplimente alimentare, da? Ei, nu trebuie să ai studii medicale să știi că vitamina C întărește imunitatea, că anticorpii tăi vor funcționa mai eficient atunci când în organismul tău există o cantitate suficientă din această vitamină, că este un antioxidant puternic și că, alături de colagen este un factor cheie pentru menținerea sănătății pielii, că protejază împotriva bolilor cardiovasculare, că are un rol important în prevenția bolilor de ochi, și că, atenție, avem nevoie de vitamina C pentru că cei mai importanți neurohormoni (adrenalina, dopamina) nu pot fi sintetizați în lipsa acestei vitamine. De unde o luăm? Din citrice, spanac, varză, roșii, kiwi, ardei sau din Farmacia La Preț Mic. Când? Când știți că sistemul vostru imunitar este vulnerabil, când știți că n-ați consumat suficiente produse alimentare în care organismul să regăsească vitamina C. Cât? Între 500-1000 miligrame pe zi. Doza maximă admisă este de 2000 mg (la adulți) dar nu încercați să depășiți limita, odată cu acidifierea urinei vă puteți alege cu greață și diaree. Apropo de dozaj, prima dată când am auzit eu despre vitamina C a fost atunci când am găsit (aveam vreo 5 ani) două tuburi cu bomboane în geanta mamei. Erau așa de bune încât gustul acrișor m-a îndemnat să le mănânc pe toate. Am stâtnit ceva panică, atunci când au găsit tuburile de vitamine printre jucării, dar toată treaba s-a stins într-o ceartă zdravănă și cam atât. Voi nu uitați, echilibru! Despre asta vorbeam, nu?
Acestea fiind spuse, credeți că putem finaliza cu o concluzie? Una dintre ele e că putem să trecem peste cei 59 de ani din studiul amintit. Cum? Printr-un stil de viață sănătos, inclusiv printr-un aport suplimentar de vitamine. Oferă-ți sănătate – bunăstarea fizică prin echilibru.
Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 11 din competiția Superblog 2019 pentru sponsorul Farmacia La Preț Mic.