Știi că mulțumirea este, deseori, sinonimă cu fericirea? Fii fericit, acasă!

 

Nicăieri nu-i ca acasă

 

Fiecare dintre noi avem un acasă. Un acasă care ne urmărește, oriunde am merge, ca o umbră. Și tot ca o umbră, în funcție de direcția din care ‘’bate’’ soarele, își poate modifica, forma, fondul, fie că percepem sau nu această modificare, în funcție de aspirațiile și nevoile de moment.

Ce înseamnă, totuși, acasă? Este oare locul unde ne retragem după o zi de muncă, locul unde-i revedem pe ce dragi, pereții între care ne depozităm amintirile, bunurile, frustrările, locul unde ne retragem să ne lingem rănile, spațiul unde putem fi noi înșine? Poate fi oricare dintre acestea sau toate la un loc. Poate fi rai, iad, balsam pentru ochi, relaxare pentru corp, oază de bine pentru suflet. Fiecare acasă, oricum și din orice unghi l-ai privi, fie că e al tău sau al altcuiva, a pornit de undeva. Poate de la o idee, o dorință, de la o speranță. Și majoritatea au fost conturate, în funcție de năzuințele proprietarului, de un proiectant. Unul bun, inspirat, care a știut să citească printre rânduri personalitea viitorului proprietar și s-o contopească în mod fericit cu dorințele exprimate de acesta (v-aș sugera să aruncați un ochi pe https://www.aia-proiect.ro/, veți găsi acolo o echipă care poate face asta), ori, în cazuri nefericite, unul care, grăbit să ajungă la propriul acasă sau altundeva, a condus spre construirea unei clădiri lipsite de acel ceva pe care și l-a dorit, conștient sau inconștient, clientul – caz în care rezultatul este nu doar nuanțarea negativă a sintagmei nicăieri nu-i ca acasă, ci și timp și bani investiți (irosiți) într-un proiect nesatisfăcător nevoilor (de orice natură ar fi acestea) celui căruia i-a fost destinat acel proiect.

Cum îți alegi proiectantul și proiectul casei?

Cu grijă! Asigură-te că te-ai făcut ințeles, oferă la timp toate informațiile cerute, nu opta pentru cea mai ieftină variantă, nu te aventura să optezi pentru o casă imensă decât dacă ai neapărat nevoie de ea.

Oferă proiectantului toate informațiile cerute

Orice detaliu contează. Dacă nu ai clar în minte ce vrei, un proiectant deștept te va ajuta să-ți conturezi ideile, să cobori sau să ridici ștacheta în funcție de amplasamentul viitoarei clădiri, de vecinătate, de tipul solului pe care se face construcția și, nu în ultimul rând, să alegi un proiect care să se muleze pe nevoile tale reale, fie ele materiale și/sau estetice, fie alte considerente.

Nu opta pentru cea mai ieftină variantă

Având în vedere că nu vorbim despre un articol de vestimentație pe care-l vei  purta un singur sezon sau de un week-end la mare pe care-l poți reedita oricând, nu opta pentru un proiect ieftin, acest lucru poate duce la un produs finit nemulțumitor din punct de vedere practic. Optează pentru calitate, un proiect bine pus la punct, chiar dacă depășește costul la care te-ai fi așteptat și la care alții au obținut proiecte similare cu al tău, te va scuti de iminente reamenajări, renovări și multe alte re-uri cu care te vei confrunta ca urmare a alegerii unui proiect de casă neinspirat, neadaptat cerințelor și opțiunilor oferite de locul în care amplasezi ceea ce tu vrei să însemne materializarea cuvântului acasă.

 

Frumusețe sau simț practic? Palat sau două camere?

Am convingerea că cele două, cu ajutor specializat, evident, se pot combina cu rezultate remarcabile.  Cât despre mărimea clădirii, aici este mult de discutat. În principiu, nu te-aș sfătui să optezi pentru șase dormitoare dispuse pe trei etaje decât dacă nu cumva ai neapărat nevoie de ele. Numărul de camere ar trebui să nu depășească cu mult numărul  persoanelor care vor locui în acea casă și o să-ți spun și de ce: timpul de întreținere (curățenie, aierisire,etc.) și costurile de întreținere. Dacă ai trei copii, de exemplu, nu-ți face palat în speranța că toți cei trei vor locui cu tine forever, din trei, cel puțin doi vor locui la maturitate departe de locul în care-au crescut, iar cel rămas va dori să facă modificări drastice construcției în care tu ai pus sufletul, tinerețea și o mare parte din munca ta; asta n-o spun eu, o spune realitatea și o căruță de studii făcute pe acest subiect. În altă ordine de idei, un spațiu mic, intim, poate strânge legăturile afective într-o familie. Asta o spun eu, nu m-aș vedea alergând de la un etaj la altul din oră-n oră să verific temperatura, lecțiile, toanele copiilor ca să cobor în viteză să văd cum mi-a dat ciorba-n foc și cum mi s-a făcut scrum bunătate de fostă friptură. Și pun pariu că, atunci când pui temelia unui cămin, visezi la o familie unită, strânsă, nu la un grup de oameni care trăiesc pe etaje diferite și se adună (eventual) dimineața să-și mănânce bolul cu cereale și să dispară în până la următoarea masă, la care apar cu toții sau nu. Trebuia să fie un acasă, remember, nu doar o casă! Nu opta pentru mare, alege, deci, o casă care să satisfacă nevoile curente ale familiei tale, o casă a cărei întreținere să nu-ți dea bătăi de cap și să-ți afecteze drastic bugetul lunar. Ia în calcul toate astea în faza de proiect a locuinței, după ce-ai construit-o va fi prea târziu.

 

Un singur nivel sau mai multe?

Ei, aici poți să faci abstracție de imaginea cu mine, alergând pe scări cu un polonic în mână și cu un termometru în alta. La acest capitol cel mai bun sfătuitor este, ghici cine, proiectantul! El îți va spune, și ai grijă să-l asculți, nu te încăpățâna, dacă nu vrei să te alegi cu o ruină modernă. Locul, terenul pe care va fi amplasată clădirea dictează, el hotărăște dacă poți avea unul, trei etaje sau un singur nivel. Și clădirile din zonă, dar cred că știi deja asta, nu vei primi autorizație să-ți faci bloc cu opt etaje dacă în zonă-s doar case cu un singur nivel – în acest caz poți alege cu succes unul din multele  proiecte de casă cu mansardă. Consultă-ți, deci, proiectantul și ascultă-i sfaturile, cu siguranță știe ce zice.

 

 

In loc de concluzie. Proiect ieftin sau proiect bun?

Sunt banii tăi, casa ta. Tu decizi. Ieftin sau scump, tu-ți cunoști cel mai bine posibilitățile, sunt de-acord cu tine că nu e ușor să strângi banii necesari ridicării unei case, oricât de mică ar fi ea. Sunt de-acord și cu faptul că bănuții se câștigă greu în zilele noastre și tocmai deaceea trebuiesc drămuiți, că trebuie negociat prețul pentru fiecare cărămidă în parte ca să poți duce la bun sfârșit ce ți-ai propus. Totuși, ia în calcul, cărămida, BCA-ul sau oricare altul ar fi materialul cu care construiești, să fie așezate pe fundația potrivită. Care fundație, ghici ce, trebuie făcută ca la carte, conform proiectului. Am zis proiect? Da, asta am spus. Pentru că, vezi tu, de fapt, el e fundația. El e baza de la care pornești construcția a ceea ce va deveni acasă pentru tine și cei dragi ție, nu-i așa? Ei bine, cu siguranță vrei cei mai bun/bine pentru tine și pentru ei. De ce ai opta pentru un proiect ieftin când poți opta pentru un proiect bun?  Nu lăsa banul să decidă, alege siguranța obținerii unui produs finit conform cu ce ai visat și în același timp, conform cu realitatea înconjurătoare, care să rămână în starea inițială zeci de ani, în care să nu fii nevoit să investești periodic pentru re-urile de care ți-am vorbit.. Alege să ai un acasă de care să fii mulțumit.

Știi că mulțumirea este, deseori, sinonimă cu fericirea? Fii fericit, acasă!

 

 

Articol scris pentru proba cu numărul 7 din competiția Superblog, pentru sponsorul AIA Proiect.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments