Cea mai nuntă dintre nunți e, evident, aia unde tu ești buricu’, miezu’, soarele și luna. Nunta proprie adică. Doar că fix aceeași e și cea mai dătătoare de dureri de cap, corazon și buzunar. Câți invitați? Ce meniu? Ce formație? Unde? Ei, dacă la invitați te umpli de îngrijorare văzând cum ți se reduce vertiginos numărul de prieteni și cum jumătate din rude nu pot veni din cauză de concedii plănuite cu 6 ani înainte, dacă la meniu vrei marea cu sarea dar te uiți la preț, socotești, aduni, scazi și împarți până ies niște preparate cu nume pompos și gust incert, dacă la muzică te ghidezi după ce-ți place și alegi în funcție de ce-ți permiți, după toate astea, cireașa de pe tortul calvarului de a-ți plănui propria nuntă este alegerea scenei de desfășurare a evenimentului vieții tale. Bine, asta dacă nu cumva ești de prin Brașov sau vrei să-ți faci nunta  într-un salon de nunți din Brasov. În cazul în care ești sau vrei, lucrurile devin simple și poți alege salonul Royal Boutique Hotel Poiana Brasov . Dacă nu ești din Brașov… înarmează-te cu răbdare și dă-ți suficient timp pentru a găsi locația perfectă. Mnah, s-ar putea să-ți ia ceva timp dar, vorba aia, nu te grăbi ca mireasa la măritat, cercetează atent piața și… Dumnezeu cu mila Lui, saloane de nunți sunt cu duiumul.

 

Nu mă crezi că-s multe? Ba sunt! Intră în orice bodegă cu mai mult de trei mese și vei vedea că poți închiria spațiul și face-n el de la parastas până la conferință interplanetară, de la nuntă la petrecerea de onomastica hamsterului personal. Totuși, cum nu orice zboară se mănâncă, tot așa nu poți face nuntă oriunde. Un salon de nunți bun înseamnă un spațiu generos, bine ventilat, bine iluminat, cu o acustică bună și, neapărat cu un personal angajat bine instruit și amabil. Și iar revin la  acel salon de nunti din Brașov. Mno, fixul meu. Am trecut cu o anume ocazie pe-acolo și mi l-am fixat în minte ca fiind perfect pentru o ocazie atât de specială. Anyway, nunta mea sigur acolo va fi, special mi-am ales un brașovean drept mire (sic!).  O singură chestie stă între mine și nunta mea acolo: domnu’ cu pricina, mirele adică, n-a aflat încă. Nu, stați oleac’, n-ați înțeles! Când zic “n-a aflat”  mă refer la faptul că nu știe că vreau nuntă acolo, nu că n-a aflat că mă mărit cu el. Practic, măritișul e consumat, săracul regretă deja, i-am făcut nervii praștie și i-am mâncat calmul la micul dejun în prima săptămână de conviețuire, l-am albit pe la tâmple după alte două și acum se cam uită în gol când îl strig să se ducă la Lidl, da’, nah, io nuntă cu el tot fac! Că am trecut de patruj’ de ani și vreau să mai am măcar doi dinți în gură când ‘oi rânji în albumul de nuntă. Aoleu, uite altă problemă, fotograful! Las’ c-oi găsi eu unu’, deocamdată alcătuiesc lista de invitați. A, deja mi-am anunțat rubedeniile, am auzit la “nu”-uri de m-am plictisit, jumătate din ele având ca motivație faptul că n-ar avea unde să se cazeze; le-am spus că nu-i bai cu cazarea în Poiana Brasov, că salonul de nunți aparține unui hotel, care hotel are suficiente camere și se pot caza fix acolo. Da’ ghinion de neșansă, după ce le-am spulberat motivul cu lipsa cazării, juma’ din ei au scos la iveală diagnosticele, concediile, datoriile la bancă și alte calamități de-ale vieții. Totuși, nu-mi fac griji, am familie mare, cu japca și tot car la Brașov 39-40, că doar nu m-oi face de râs în fața mirelui. Ce? Dacă l-am întrebat și pe el ce, unde, cum vrea? Nu! Trebuia? A, da, bine, hai că mă duc să-l întreb!

L-am întrebat! Mi-a zis că în următorii patru ani lucrează toate week-end-urile și imediat după asta l-am apucat o durere groaznică de burtă și a intrat repede în baie. N-am mai apucat să dezvoltăm subiectul după ce-a ieșit din baie, a adormit instantaneu. Dragul de el, era obosit! Vedeți cât de tare mă iubește? Ar fi în stare să muncească non stop, doar să fiu eu fericită. Totuși, nu-s îngrijorată, acum stie ce, cum și unde vreau nunta și  sunt sigură că o să fie prezent la tăierea tortului și la focul de artificii, de restul mă ocup eu, o să am o nuntă ca-n povești, să crape de invidie toți cunoscuții. Nu m-am hotărât încă cine o să-mi cânte la nuntă, încă pendulez între Shakira și Gică de la Afumați, dar sigur o să găsesc o soluție care să satisfacă toate gusturile invitaților mei.

Voi? Toate bune? Pe la ce saloane v-ați făcut nunțile? Și altă întrebare: e vreo problemă dacă mirele nu e prezent la nuntă? Mă tem să nu bârfească nuntașii pe la colțuri că așa si pe dincolo, că nu ne-am înțelege bine sau ceva de genul. Vă jur că ne înțelegem perfect, mă respectă și mă iubește, de când am deschis discuția despre nuntă îmi zice mereu ”ai dreptate, draga mea, trebuie să plec, vorbim altă dată” și-l mai văd peste două zile când vine să-ți schimbe hainele și-atunci pe fugă, muncește din ce în ce mai mult, dragul de el, pentru ca eu să am nunta pe care mi-o doresc. Știu, o să-mi urați casă de piatră și-o să-mi doriți o nuntă ca-n povești! Vă mulțumesc din suflet, sunt sigură că așa va fi, mi-am ales salonul de nuntă perfect!

salon de nunți

Articol scris pentru proba cu numărul 20 din competiția Superblog.