Bicicleta pentru copii – obiectul care vă aduce împreună

Cred că momentul în care am mers pentru prima dată pe bicicletă este una dintre cele mai frumoase amintiri din viața mea. Să fi avut vreo 5-6 ani când începusem să folosesc tot mai puțin roțile ajutătoare. Aveam o bicicletă pentru copii tare frumoasă, de un negru mat, pe spițele căreia pusesem o grămadă de ornamente colorate.

Îmi plăcea să mă plimb de colo-colo, și tocmai din cauza asta roțile ajutătoare începuseră să se îndoaie de la șocurile prin care trecuseră. Și mai era ceva: zgomotul lor, de plastic hârâit pe asfalt nu îmi prea plăcea. Priveam cu invidie la oamenii mari care mergeau liniștiți pe stradă, cu bicicletele lor mari, auzindu-se doar sunetul cadențat al pedalelor în mișcare.

Cum am început eu să merg pe bicicletă

Și am tot încercat să îi imit, încercând să nu mai las roțile ajutătoare să atingă asfaltul. Și reușeam, preț de câteva secunde, să îmi țin echilibrul pe două roți. Alteori, denivelările îmi îngreunau sarcina, lăsând o a treia roată să atingă solul și să-mi zădărnicească efortul.

Tata a decis să-mi vină în ajutor și să-mi îndeplinească dorința de a merge pe două roți. Așa că, într-o zi, a dat jos roțile ajutătoare de la bicicletă și mi-a promis că mă va ține de șa, pentru a învăța să-mi țin echilibrul.

Și am pornit încet, cu tata în spate. Eu vorbeam de zor, pedalând din ce în ce mai tare. La un moment dat, l-am întrebat: „Cum e, merg bine?”. Și m-am uitat în spate. Surpriză! Nu avea cine să-mi răspundă. Tata mă lăsase de multă vreme să merg singur.

În ciuda faptului că mersesem câțiva metri buni fără niciun ajutor, pe două roți, în acel moment m-am speriat și am căzut, pierzându-mi echilibrul. Nu-mi dădusem încă seama că reușisem!

De ce e important pentru copii mersul pe bicicletă

Tocmai de aceea, cred că e foarte important pentru un copil să învețe să meargă pe bicicletă. Le va da un sentiment de încredere în propria persoană și se vor simți mai liberi.

Cheia pentru a învăța un copil această abilitate este echilibrul. Deși roțile ajutătoare sunt văzute ca un mare ajutor în această privință, ele vor inhiba capacitatea copiilor de a-și menține stabilitatea. Mult mai de ajutor sunt bicicletele pentru copii fără pedale, de exemplu. Cu ajutorul acestora, vor începe să învețe încă de la vârste fragede ce trebuie să facă pentru a merge pe două roți.

Cum îi înveți să pedaleze pe două roți

Una dintre metodele de a-ți învăța copilul să meargă pe bicicletă este să alegi o zonă cu asfalt sau cu pământ tare. De cele mai multe ori, un parc oferă acces la acest mediu – plus că este locul în care copilul tău va pedala în viitor.

Primul pas este să îi înveți pe cei mici să se oprească. Așadar, asigură-te că bicicleta copilului este dotată cu o frână, în așa fel încât acesta să nu dezvolte un obicei de a-și târâi pantofii pentru a se opri. Nu este bine nici pentru mersul pe bicicletă, nici pentru pantofi, nici pentru părinți (pentru că veți cumpăra pantofi de copii mult mai des decât e cazul).

Un alt aspect esențial este să alegi o bicicletă potrivită pentru copil. E tentant să achiziționezi una un pic mai mare, având în vedere cât de repede cresc cei mici. Dar e mai bine să treacă prin mai multe biciclete pentru a învăța un mers elegant și sănătos pe bicicletă. Poate vei reuși să refolosești bicicletele rămase mici prin dotarea fraților, verișorilor sau a copiilor prietenilor cu ele.

Poate cel mai important sfat atunci când un copil învață mersul pe bicicletă este să îi spui să se uite în față. Mulți vor fi tentați să se uite la biciclete, la frâne și așa mai departe. Învață-l să se uite înainte și să își țină bărbia în sus. Astfel va învăța mai bine să-și țină echilibrul.

Ultimul meu sfat este mai mult pentru părinți: Fiți tari! Pentru că ei sunt. Copii vor cădea de multe ori în procesul de învățare al mersului pe bicicletă. Pregătește-te pentru genunchi și coate julite. Dar nu te descuraja, ci ține pasul cu ei. În cazul unei căzături, încurajează-ți copilul să continue.

Prin învățarea copiilor să pedaleze, îi înveți o abilitate care îi va ajuta toată viața. Pe lângă bucuria timpului petrecut alături de cel mic, îi vei oferi o tonă de oportunități să se distreze și să exploreze, totul datorită bicicletei.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments