Vara este, în mintea multora dintre noi, arşiță, sudoare şi zile lungi. Dar, tot pentru marea majoritate, mai înseamnă şi concediu. La fel cum poate însemna şi mare, plajă, piscină sau plimbări sub clar de lună. Indiferent dacă punem egal între vară şi arşiță, între vară şi plajă ori între vară şi concediu, Constanța ne este cea mai la îndemânã destinație de relaxare, şi asta nu numai pe timpul verii. De ce relaxare? Uite câteva “motive”:  Marea Neagră (dacã nu-ți place apa săratã poți opta pentru un  hotel cu piscină) şi obiectivele turistice din Constanța.

Marea Neagră cea de toate zilele

Litoralul românesc nu mai e ce-a fost. Nu m-aş aventura sã spun că-i mai frumos ca-n trecut, că străluceşte de curățenie, că nisipul nu mai e asezonat cu chiştoace sau coji de seminte şi că au dispărut maimuțele, cămilele sau vânzătorii ambulanți cu al lor porum fiert sau alte alea, dar, cu siguranță, se pot vedea cu ochiul liber rezultatele investițiilor făcute. Cu voia voastră voi da ca exemplu Hotel Aurora Mamaia, cel care a fost renovat complet în 2008. Amplasat la câțiva metri de Aqua Magic şi de plajă, cu 343 de camere duble, este, an de an, gazdă pentru mii de turişti. Şi, tot an de an, grație unei echipe manageriale bune, deşi este posesorul a doar două stele, reuşeşte cu succes să pună la dispoziția clienților facilități care ar face orice alt hotel din Europa încadrat în aceeaşi clasă să roşească de invidie: băi moderne, mobilier arătos, televizor şi frigider în fiecare camerã, aer condiționat. Dacã mai pui la socoteală şi cele 3 lifturi silențioase, de ultimă generație, piscina dotată cu 200 de şezlonguri, terasa cu vedere la mare şi Restaurantul Aurora, toate aflate în imediata vecinătate a hotelului, s-ar putea să nu mai doreşti să cauți variante alternative de cazare. Te vei întreba, poate, la ce e folositor un hotel cu piscină când ai marea la 25 de metri distanță dar, probabil, ştii răspunsul: pentru cazul în care plouă, plaja e aglomerată, nisipul nu e în cea mai bună condiție sau, pur şi simplu, apa sărată nu e cea mai bună prietenă a ta. La toate astea, dacă adaugi şi faptul cã Hotel Aurora Mamaia este amplasat în imediata vecinătate a oraşului Constanța, cel ce-şi păstrează istoria de 2500 de ani înmagazinată în vestigii arhitecturale de excepție, nu vei mai avea niciun motiv să alegi o altă destinație de vacanță în vara aceasta.

Hotel Aurora, Mamaia, Constanța

Nu doar mare, nisip, scoici şi bronz natural.  Sunt zeci de obiective turistice în Constanța pe care le poți vizita

Anul trecut am avut ocazia să vizitez Constanța. Nu mai fusesem de ceva ani şi am rămas cu amintiri plăcute. Am scris despre asta aici.

Cazino, Constanța

Totuşi, am ratat ceva obiective turistice, timpul şi scopul vizitei nu mi-au permis să pot vedea tot ce se poate vedea în Constanța. Am ratat Marea Moschee, cea aflată la câțiva metri de port, construită în 1912 de Carol I ( i se mai spune Geamia Regelui). Am ratat şi Farul Genovez construit în secolul XIV şi refăcut în secolul XIX. Am văzut doar în treacăt vestitul Cazinou şi am auzit doar o mică parte din legendele țesute în jurul lui de-a lungul celor 130 de ani de când stă de veghe la țãrmul mării. N-am fost nici la Muzeul de Artă s-o văd pe Rodica lui Grigorescu,  nici la casa memorială Ion Jalea. Aceastea sunt cauzele pentru care, anul acesta, vacanța mea va însemna hotel la mare, adică Hotel Aurora, Mamaia, şi  un tur al Constanței ca la carte. Pentru tur cu siguranță o voi căuta pe Diana Slav, ştie cam tot ce se poate şti despre Constanța şi o voi asculta cu cea mai mare atenție.

De ce Marea Neagră, Constanța, Mamaia?

Păi… acolo e un alt “acasă” al meu. Cândva, în adolescență, plaja din Mamaia mi-a fost cea mai bună prietenă, chiar şi atunci când valurile furioase loveau recele iernatic al malului; marea mi-a fost unica confidentă, nisipul înghețat m-a lăsat să-l calc, desculță, nu s-a plâns nici de greutatea pasului, nici de negreala gândului. Cândva. Pentru că acum, azi, marea, Constanța, Mangalia, deşi rămase “acasă”, au căpătat alt sens. Sunt locul în care nisipul, altădată rece, a devenit fin şi-mi cheamã îmbietor tălpile să-l calce. Pescăruşii nu-mi mai strigă disperarea, valurile nu-mi mai stropesc obrajii cu picături reci, tãioase, ci-mi aduc aminte de o plimbare sub clar de lună, un buzunar şi un viitor la care n-am râvnit decât, poate, atunci când nisipul mării mi-era înghețat, când valurile mi-erau fioroase iar pescăruşii îmi erau purtători de necuvânt.

Acum ştiți de ce Marea Neagră, Constanța, Hotel Aurora? Pentru că, dincolo de a-ți petrece concediile într-un hotel cu piscină, cu vedere la plajă, dincolo de un restaurant cu mâncăruri tradiționale, dincolo de stelele pe care le are Hotelul Aurora, Mamaia, Constanța, Marea Neagră, toate la un loc, împreună, îți pot oferi nu doar cazare în condiții excelente, nu doar obiective turistice de neratat, nisip şi soare generos, ci şi un bun loc de strâns amintiri .

 

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 12 din competiția SpringSuperblog 2018