Un parc, o amintire. Săgeți către zări.

N-am simțit niciodată nevoia să fac un clasament al greutăților pe care le-am întâmpinat de-a lungul vieții. Şi nici al bucuriilor. Totuşi, cumva, amintirile, fie ele bune sau rele, fie că vrem sau nu, ies la iveală în cele mai stranii momente, uneori în totală neconcordanță cu starea de spirit a momentului în care se ivesc din cine ştie ce ungher al minții noastre. Nu vi s-a întâmplat niciodată să fiți necăjiți, cu zenul gri-maro spre negru şi brusc un miros, o rază de soare sau un lucru să vă amintească de o stare de bine pe care ați simțit-o în trecut? Dacă nu vi s-a întâmplat vouă nu-i bai, eu o pățesc constant.

Am o grămadă de amintiri. Nu toate plăcute, adevărat, dar sunt ale mele şi încerc sã mi le păstrez nealterate. Sute de fotografii cu locuri pe care le-am văzut, alte sute cu oameni pe care i-am întâlnit cu diverse ocazii. Toate stau frumos aşezate într-un folder pe care-l răsfoiesc uneori. Majoritatea fotografiilor sunt din călătorii făcute în ultimii 4 ani. Nu pentru că mi-aş renega viitorul îndepărtat, nu. Din ultimii patru ani pentru că am călătorit mai mult, pentru că mi-am permis să mă bucur de fiecare ungher vizitat şi de fiecare om întâlnit. Am reuşit în anii de care vă spun să văd o mică parte din Portugalia. Şi, tot în ultimii patru ani, o mare parte din Spania.

Amintire

amintire

Amintire

Despre Spania… Doamne, câte aş putea să povestesc! O vreme mi-a fost casă, masă, familie, şi la propriu şi la figurat. M-a primit cu brațele deschise, mi-a arătat munții cu flora şi fauna lor, mi-a arătat apele şi m-a lăsat să pescuiesc în ele, m-a îmbiat să vizitez tumultosul Madrid şi oazele lui de verdeață (am zeci de fotografii în faimosul Retiro pe aleile lui încăpătoare, cu Palatul lui de Cristal, cu grădina cu sute de specii de trandafiri), am călcat pe nisipul fin al valencianei Playa de la Malvarrosa şi-am mers la pas pe îngustele străzi încărcate de trecut ale oraşului Toledo.

Amintire

Păstrez în suflet fiecare colțişor vizitat în Spania dar, dac-ar trebui să aleg unul singur care să-mi defineascā starea de bine, aş alege Chinchonul.

amintire

Asta însă ar însemna să nedreptățesc răsăritul de soare de la Rosarito şi cafeneaua de pe Calle Toledo din Getafe, cea care mi-a fost gazdă în diminețile unor duminici. Şi-aş mai nedreptăți şi străzile pe care mi-am purtat paşii în zilele mai puțin bune, când dorul sau dorința de a merge spre un „acasă” îmi dădeau târcoale. Frumosul Madrid şi fascinanta Spanie mi-au lăsat însă răgaz pentru întoarceri acasă. Avantajul companiilor low-cost, evident.

În cei patru ani de care vă spun m-am împrietenit cu Ryanair, cu WizzAir, dar şi cu… Norwegianair. Grație motoarelor de căutare gratuite, cele care compară milioane de tarife la bilete de avion şi hoteluri ajută la găsirea celei mai bune avantajoase variante de transport şi cazare, am reuşit să văd şi locuri din țara mea. Am văzut Tulcea, Constanța, Craiova şi Braşovul. Şi iarăşi, dacã ar trebui să aleg una din aceste destinații aş face-o cu greutate. Nu pot compara valurile Mării Negre cu frumusețea surprinzătoare a centrului Craiovei, aşa cum nu pot alege nici între Braşovul care mi-a furat inima pentru că aş nedreptăți Delta în care am crescut. În fiecare dinte cele patru locații aş reveni oricând cu aceeaşi plăcere. Din fiecare m-am ales cu amintiri ce nu pot fi nici măsurate, nici comparate. La Craiova, ca şi în Braşov şi Constanța, n-am mers neapărat pentru locul în sine, ci pentru oameni. Am prieteni în fiecare din cele trei oraşe, oameni pentru care m-aş reîntoarce, oricând, cu aceeaşi plăcere. Mi-aş permite s-o amintesc pe Raluca, pe Daniel. Dar, iarăşi, i-aş nedreptăți pe Agu, Radu, Cătălina, Dina, Mihaela, Cristian, Adi şi… lista ar putea continua. Fiecare dintre ei au un loc special în amintirile mele. Şi totuşi… care mi-e cea mai dragă amintire din toate călătoriile de care am amintit? E asta:

amintire

Nu ştiu dacă vă este familiar locul. Fotografia este făcută undeva la intrarea în parcul Romanescu din Craiova, cel mai mare parc natural din țarã şi din estul Europei construit sub atenta supraveghere a lui Edouard Redont între 1901 şi 1903, parc al cărui pod suspendat peste lacul de patru hectare, cele aproape 250 de specii de arbori, grădina zoologică, amfiteatrul pentru spectacole şi Castelul Fermecat te îmbie la relaxare şi romantism. Săgețile din fotografia mea… o vedeți pe cea cu Madrid? Într-acolo plecam a doua zi.

De ce mi-e dagă tocmai această fotografie, această amintire? Poate pentru că în ziua aceea am fost înconjurată de prieteni? Poate pentru că mi-a fost întărită convingerea cã nu e deloc greu să găseşti fericirea în lucruri mărunte cum ar fi o întâlnire cu prietenii sau o plimbare în parc? Poate pentru că Romanescu este unul din cele mai frumoase parcuri în care mi-am purtat paşii în ultimul timp? Sau pentru că segețile acelea au un sens ascuns? Răspunsul îl ştiu: pentru toate aceste motive strânse la un loc. Iar săgețile… ele chiar au un sens ascuns pentru mine. Dacă ar putea vorbi, ele ar spune „du-te, mergi, aleargă!”. Oriunde. Paris, Londra, Madrid, Moscova? Nu destinația contează, ci felul în care păşeşti pe drumul ales. Nu punctul cardinal spre care te îndrepți contează, contează doar să-i poți privi în ochi cu demnitate pe cei întâlniți în cale. Nu vremea, nici mijlocul de transport, nici hotelul care te găzduieşte, nici durata şederii în destinația aleasă. Contezi doar tu şi amintirile pe care le aduni în călătoriile tale. Ai grijă să te înconjori cu amintiri frumoase. Îți vor ține sufletul cald. Mie îmi țin.

sursa: zigzagprinromania

Şi dacă tot vorbim despre amintiri… care este cea mai frumoasă amintire din călătoriile tale, cititorule? Povesteşte-o într-un comentariu la acest articol şi Momondo te premiază cu 5 vouchere de 50 de euro şi unul de 500 de euro în bilete de avion. Nu ai nimic de pierdut, dimpotrivă. Curaj! Cu siguranță ai ce povesti!

 

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 2 din SpringSuperblog2018.

Premiile pentru cititori, cele  5 voucere de 50 de euro şi cel de 500 de euro, sunt oferite de sponsorul acestei probe, Momondo. Îndrăzneşte, lasă un comentariu aici şi… călătorii cu cât mai multe amintiri frumoase!

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Irina S.
6 years ago

Fiecare vacanta are farmecul ei. Nu stiu daca as putea spune care este cea mai frumoasa amintire din vacanta. Insa pot spune ca m-am decis sa imi vad tara ca e tare frumoasa. Si am gasit si ceva care sa ma motiveze…. De fiecare data cand timpul imi va permite voi calatori prin tara in orasele in care CSD are concert. Cea mai frumoasa amintire pana acum o am de la Brasov…

Dana-Maria Jugăurs
6 years ago

Ce frumos, frumule! ???