8 măsuri recomandate pentru prelungirea duratei de utilizare a bateriei auto

Durata de viață a unui acumulator auto depinde foarte mult de felul în care acesta este îngrijit. Și pentru că iarna este sezonul în care șoferii au cele mai mari bătăi de cap cu bateriile mașinilor, este indicat să ținem cont de câteva sfaturi care pot ajuta la evitarea neplăcerilor cauzate de temperaturile scăzute și la prelungirea duratei de viață a acestor componente.
Iar asta cu atât mai mult cu cât bateria auto este, de obicei, piesa consumabilă căreia i se acordă cea mai puțină atenție. Cel puțin până în momentul în care moare și suntem nevoiți să împingem mașina ca să pornească, să luăm curent de la o altă sursă, să o reîncărcăm sau chiar să o înlocuim.
Tocmai de aceea ar fi recomandat să avem grijă de funcționalitatea ei încă din sezonul cald, lucru care s-ar putea dovedi a fi cea mai bună măsură de prevenție împotriva apariției problemelor specifice acumulatorilor auto.
Iată 8 sfaturi care ajută la întreținerea bateriei mașinii și la prelungirea duratei de utilizare a acesteia:
➢ În perioadele calde ale anului (nu doar vara, ci oricând temperaturile nu coboară sub 0 grade Celsius) se recomandă verificarea periodică a nivelului electrolitului și adăugarea de apă distilată, în cazul în care este necesar.
➢ În timpul iernii este bine ca bateria să fie verificată la intervale mai scurte de timp de către un mecanic. Astfel, chiar dacă poate fi incomod să mergi atât de des la service, este recomandat ca o astfel de verificare să fie efectuată măcar lunar. Pe de altă parte, în restul anului se recomandă verificarea bateriei auto la un service o dată la șase luni.
➢ Este indicat ca, în timpul staționărilor scurte (la semafor, de exemplu), indiferent de sezon, să nu se oprească motorul.
➢ Se recomandă, de asemenea, oprirea tuturor consumatorilor de curent electric (AC, faruri, radio, dezaburire, dezghețare oglinzi etc.) înainte de a porni motorul.
➢ Dacă se fac porniri dese ale motorului (de exemplu, în cazul mașinilor folosite strict pentru deplasări dese prin oraș), este indicată verificarea periodică a tensiunii bateriei. Aceasta trebuie să fie de minimum 12,5 volți, iar în cazul în care este mai mică, se recomandă folosirea redresorului pentru câteva ore (cel puțin 2-3).
➢ Este important de reținut că măsurarea tensiunii acumulatorului se face după cel puțin o oră de la oprirea motorului sau a redresorului, după ce tensiunea se stabilizează.
➢ Se recomandă evitarea folosirii funcțiilor mașinii care consumă curent electric în timp ce motorul este oprit.

➢ În condițiile în care este necesară înlocuirea acumulatorului, majoritatea șoferilor caută baterii auto ieftine. Ce-i drept, este important ca noua componentă să aibă un preț bun, însă ar fi bine ca aceasta să nu fie cumpărată la mâna a doua. Cele mai bune baterii auto rămân cele noi, așadar ține cont de acest lucru data viitoare când mașina ta va avea nevoie de un alt acumulator.

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bazarul lui albert
6 years ago

Cand ai un autoturism, fie ca-i din productie interna, fie ca-i produs intr-o alta tara, piesele auto sunt extrem de importante, atat pentru siguranta pasagerilor, cat si a celorlalti participanti la trafic. Asadar, un acumulator auto, personal il consider o piesa auto foarte importanta.