Nr. 25 Interviu cu Daniel Botea

Am ajuns la 25 de interviuri. Cu cel de azi. Frumos număr, ăh? Nu știu exact cum am făcut, dar… iată-l pe 25: Daniel Botea. Blogger din 2008. Nu, stați așa… din 2010. Natural, sportiv și vesel. Așa e bloggerul, zice el Unde zice? In interviu, măi oameni buni. Hai să vedeți ce are de spus despre ce și cum scrie, blog, blogăreală și blogging. Il știți, nu-l știți, iată (incă) un interviu cu Daniel Botea:

 

Io: Cine şi cum este omul Daniel Botea?

Daniel: Pai cum sa fie? Cum este pe blog la fel este si-n realitate, ca de-aia este natural ☺ Dar inainte de toate sa va salut si sa va spun ca blogul reprezinta doar o parte a existentei mele, dar care oglindeste o parte dintre celelalte parti.  Ooo, avem oglindă! Care oglindește. Care parte? Aaa, e cu mai multe părti… ești un fel de serial deci. Sau o trilogie?  Și părțile celelalte? Le ții ascunse, ăh?

 

Io: Ştiu sigur că eşti blogger. Cum e bloggerul din tine?

Daniel: Natural, vesel, sportiv si inainte de toate oltean ☺ No, bine! Ori ți-au murit lăudătorii, ori au leșinat de bucurie când au aflat că ești oltean. Cum dreaq să fie bloggerul din tine sportiv? Se ia de mână cu omu’ și aleargă câte 5 kilometri fiecare? Aaaa, vă uitați la meciuri împreună, gata, am înțeles.

 

Io: Câte bloguri ai? De ce?

Daniel: Unul si bun. Am mai avut unul nisat pe Aloe Vera dar l-am abandonat din lipsa de timp. Deci am avut dreptate cu lăudătorii :))  Ai abandonat?  Păi așa fac sportivii? Nțțț, urât, să lași tu de izbeliște așa nișă… 

 

Io: Când ai inceput să scrii? Care a fost primul tău articol, ți-l mai aminteşti?

Daniel: Am inceput sa scriu inainte de a merge la scoala, invatat pe bunici. Dar scriam doar cu majuscule, ca era mai usor. Adica eu scriam ca-n titlurile de ziare inca din copilarie. Cred ca a fost o anticipare a activitatii de blogger ☺ Pe blog am inceput sa scriu in 2008. Si tot atunci m-am oprit ☺ Am scris un articol scurt Hello BlogWorld!. Asta era tilul, asta era si continutul.  Cineva mi-a comentat la unicul articol in 2009, am vazut comentariul in 2010 si de-atunci m-am hotarat sa scriu pe blog. Din August 2010 am inceput sa scriu zilnic pe blog, cel putin 1 articol. :))) Asta-i… cumva. Prin urmare, anii 2008-2010 au fost decisivi în evoluția ta ca blogger. Trebuie să fi fost greu. Se pare insă că naturalețea, veselia și bloggerul sportivo-oltean au răzbit cu brio. Felicitări pentru eforturile depuse în acei ani zbuciumați!

 

Io: Ce-i aşa de natural la Aloe Vera?

Daniel: In 2008 cand mi-am facut blog m-am gandit sa-l folosesc pentru branding personal. Eram foarte activ in politica locala si am candidat chiar pentru Consiliul Local si Primaria Craiovei. N-am mai avut timp sa dezvolt blogul, am avut un site de campanie si multe actiuni offline. Am iesit pe locul 5 din 15 si incet-incet am iesit de tot si din politica. In 2010 cand mi-am adus aminte de blog am gasit si-un comentariu la singurul articol si-am zis ca ar fi cazul sa-l dezvolt ca pe un blog personal. Tocmai ma lecuisem cu Aloe Vera de o afectiune de care am tras 7 ani si de acolo a venit numele Natural, ca Aloe Vera. Mno, rău făcuși c-ai ieșit! Și pe 5 și de tot! Ți-am zis io că sportivii nu abandonează! Mi se pare că ești oleacă indecis!? Faci blog-abandonezi, faci politică-abandonezi, te întorci la blog… urmează să te întorci în politică, presupun, cam asta ar fi mersul … firesc, nu?

 

Io: Despre ce scrii? Ai o nişă (mai multe)? O faci din pasiune sau..?

Daniel: In general scriu despre evenimente la care particip sau la care as vrea sa particip, despre lucruri interesante care se intampla in Craiova, despre cultura, sport, sanatate si blogging. Blogul fiind generalist are totusi o nisa mai larga, Craiova si ce se intampla pe-aici ☺ Daca n-ar fi pasiune probabil ca s-ar fi stins elanul. Insa la 6 ani de articole zilnice pot spune ca e pasiune. Păi nu s-a stins imediat ce s-a aprins ș-a revenit după doi ani? A naibii pasiune, a mocnit ea acolo, s-a zvărcolit ș-a ieșit la iveală ca izvoru’cristalin. No, spor la scris. Zilnice? Oaileeei… . Pasiune zilnică, ăh?

 

Io: Cum ți-ai descrie parcursul blogosferic? Dificil, usor, altfel?

Daniel: L-as descrie ca fiind diferit ☺ La inceput am scris din inertie, pe urma am vazut cu ce se mananca bloggingul si am inceput sa invat. Invat in continuare dar acum scriu mai atent, mai usor si mai pe subiect. Băi nene, era cu pasiune, acu-i cu mâncare. Ne ducem la o băută mai încolo?  

 

Io: Trăieşti din blogging? Dacă un, crezi că se poate? Dacă nu, ti-ar place?

Daniel: Bloggingul traieste din mine ☺ Scriind in fiecare zi, bloggingul este o parte importanta a personalitatii mele si ma oglindeste in cateva domenii pe care le-am zis mai sus. Daca te referi la a trai din blogging cu directie la bani si la beneficii iti spun ca nu traiesc nici din asta si nici pentru asta. Bineinteles ca sunt si beneficii, cateodata mai sunt si bani dar pana la a trai din blogging mai este cale lunga. Sigur ca se poate si mi-ar placea, dar cum spuneam mai e mult pana departe ☺ Deci oltenii umblă cu oglinda la ei ca să vadă beneficiile și mai e mult până departe! Bloggingul trăiește din tine? Mno, mă duc sâ-l strâng de gât. Ba nu, îi sparg oglinda. Să-i tai calea? Cum se ia nehotărârea asta… .

 

Io: Ce părere ai despre ideea că bloggerii pot fi considerați formatori de opinie?

Daniel: Depinde de care parte a opiniei te gasesti ☺ Un blog este citit de diverse persoane, articolele pot fi distribuite, comentate si ajung la cititori care nu fac parte din comunitatea formata initial in jurul blogului dar care pot fi influentati de articole sau de comentarii. Ziceam ca depinde de care parte e opiniei te gasesti pentru ca poti sa influentezi in bine sau in rau. Să zicem că te afli in partea dreaptă! Hai mă Daniele, ce dreaq! Acu’ tre’ să mă duc să mă caut, să văd pe care parte stau io și unde-i opinia ca să înțeleg ce zici matale acilea! Zi și tu cu da sau ba și de ce! Hai lasă… .

 

Io: Ți s-a întâmplat să-ți găseşti articolele publicate pe alte site-uri? Părere despre plagiat/plagiatori in blogging?

Daniel: Da, si articole si fotografii facute de mine. Cineva chiar a luat un articol cu link-uri cu tot si cum printre link-uri era unul spre alt articol, asa l-am detectat. Parere jalnica. Urât din partea ăluia, și furăcios, și prost. 

 

Io: Ai prieteni in blogosferă? Reali sau virtuali? De ce?

Daniel: Da, am multi prieteni blogosferici. Reali, pentru ca ne-am si intalnit cu diferite ocazii. De ce ne-am intalnit sau de ce ne-am imprietenit? ☺ Banuiesc ca din cauza pasiunii pentru blogging. Prieteni blogosferici? Blogopătrați n-ai? Cu diferite ocazii? Cum ar fi cumetrii blogosferice, botezuri de blog nou-născut, nuntă de articole, ingropăciune de statistică, de-astea, nu? A naibii pasiune, cum adună ea oamenii… .

 

Io: Ai fost ajutat vreodată de un alt blogger? Cum? Tu ajuți dacă ți se cere?

Daniel: Da, am fost ajutat in diverse feluri. Cineva mi-a semnalat o greseala intr-un articol, altul mi-a recomandat sa folosesc „Citeste mai departe” si sa nu las articolele intregi pe prima pagina, de la altii am primit detalii tehnice legate de Analytics, Webmasters Tools etc. La fel am ajutat si eu cand am avut ocazia. Bravo lor și ție.  Da’ io mă gândeam la cărat mobilă, la zugrăvit, de-astea… .

 

Io: Participi la blog-meet-uri? De ce? Socializarea cu alți bloggeri este importantă?

Daniel: Cum sa nu. Noi la Craiova ne intalnim de peste 4 ani in fiecare luna. Craiova Blog Meet a fost punctul de plecare in formarea Asociatiei Bloggerilor Olteni. Am participat si la BlogMeet-uri in Bucuresti sau in Brasov deci  mi se pare importanta socializarea si descoperirea offline a bloggerilor pe care-i stiu din online. Mda, știu că sunteți o droaie pe-acolo. Toți olteni. Aveți asociație? Mă să-mi… fac și io una! Și cam ce faceți voi in asociația aia, de patru ori pe lună? Bla-bla-uri sau chestii serioase? Cum ar fi incălzirea globală, ce-au mai descoperit cercetătorii britanici, de ce e prazul scump?

 

Io: Ce părere ai despre concursurile de blogging. Sunt benefice doar pentru bloggerii incepători sau…?

Daniel: Am o parere foarte buna si particip de cate ori am ocazia. Pentru mine concursurile sunt o provocare la creativitate astfel incat cred ca sunt benefice pentru toti bloggerii. Ok… .

 

Io: Tu participi la concursuri. Câştigi? Un premiu de care eşti mândru?

Daniel: Am participat si inca mai particip, dar mai rar. Imi notam candva premiile castigate in online dar cand am depasit 100 de premii n-am mai tinut evidenta. Sunt mai multe premii de care sunt mandru, dar cel mai spectaculos este „greutatea mea in branzeturi Delaco”, premiul pe care l-am castigat la SuperBlog. Am castigat si Spring SuperBlog si de-atunci nu mai pot participa la concursurile lor, dar tot greutatea in branza mi se pare „cel mai cel”. Am castigat si la BlogalInitiative (smartphone, aparat foto si multe altele) dar am castigat si la concursuri organizate in afara platformelor de concurs (bilete de avion la Blue Air, excursie in Delta si altele). Acum ma ocup de organizarea de concursuri pentru bloggeri pe platforma Blogal Initiative Craiova si nu mai particip la concursurile organizate pe Blogal Initiative national (ar fi conflict de interese), de-asta ziceam ca inca particip, dar mai rar. Insa daca gasesc vreun concurs care-mi provoaca spiritul creativ, ma bag ☺ Mno, m-apucă nervii. Ai mai lăsat ceva și pentru alții? Ia naibii o pauză! Mai multe, de fapt. Cred că ăia de la Blogal special te-au pus la organizare, să scape de tine :))) Superblogul te-a scos și el din joc… . Mno, bine ți-au făcut!

 

Io: Există un articol care te reprezintă ca blogger. Link?

Daniel: Ziceam ca premiul cel mai spectaculos mi se pare ca am fost primul blogger care a castigat greutatea lui in branzeturi Delaco. Am avut cel mai mare punctaj dupa 2 articole. La primul am luat 99 de puncte si mi-am stors creierii ca sa sintetizez conceptul de „miez de lapte” in versuri dupa ce facusem un fel de sondaj online. La al doilea articol am luat 100 de puncte dar nu sfatuiesc pe nimeni sa-l citeasca pe burta goala ☺ Trebuia sa demonstrez ca sunt fan branza ☺ Le-am recitit acum cu aceeasi placere cu care le-am scris. :)) No bine, ești fan brănză. Ai mâncat-o pe toată? Doamne fere,  onorată instanță, bine-ați făcut că i-ați dat brânza! Că a demonstrat, e fun. Fân. Asta… fan.

 

Io: Un articol pe care astăzi nu l-ai mai scrie la fel?

Daniel: Cred ca sunt mai multe ☺ Inainte foloseam excesiv boldarea cuvintelor, nu utilizam subtitluri si alte chestiuni de-astea de forma. Cat despre continut, nu cred ca mi-am schimbat prea mult parerile de la data scrierii articolului initial. Mno, tu știi,sunt articolele tale.

 

Io: Există un subiect pe care ai refuza să scrii, unul tabú?  De ce?

Daniel: Sunt mai multe ☺ Am primit invitatii sa scriu despre pariuri sportive, forexuri, matrimoniale s.a.m.d dar cum nu ma reprezinta si nu ma intereseaza nu vad de ce si-ar gasi locul la mine pe blog. Ca atare am refuzat toate aceste propuneri. Ai uitat de videochat. Sau nu? Da’ forexurile ce-au bre? Nu-s nici obscene, nici dăunătoare, nici dătătoare de dependență. Sau ți s-a făcut propunerea intr-o zi de miercuri și aveau carne în ele?

 

Io: Câtă atenție acorzi statisticilor? Dacă un subiect este mai citit, revii asupra lui?

Daniel: Ma uit asa de curiozitate la statistici dar imi vad in continuare de stilul meu. Poti sa scrii un articol genial, dar care sa nu fie sharuit si sa nu ajunga la un numar mare de cititori sau poti sa scrii ceva in gluma si sa fie sharuit si citit de o multime. Asta nu inseamna ca primul articol a fost mai putin bun decat cel citit mai mult. Depinde si de zile si de perioade, e mult mai complicat.

 

Io: Câtă atenție acorzi cititorilor si comentariilor pe care le lasă? Cenzurezi comentarii?

Daniel: La inceputurile mele in blogging aveam articole cu comentarii carora nu le raspundeam. Acum raspund tuturor comentariilor. Cateodata mai si cenzurez, cand e evident ca acel comentariu n-are legatura cu articolul. Aham, deci dacă articolul e despre vreme și io-ți zic că ești albastru ca cerul e  bine, nu? Că-i la subiect! Just kidding!

 

Io: Care este frecvența cu care scrii? E important să publici constant?

Daniel: Cel putin 1 articol pe zi. Pentru mine e important si sper ca si pentru cititori. A propos de citit, am citit undeva ca esti ceea ce faci in mod repetat. Eu sunt blogger zilnic si natural ☺ Pffff!!! Da mă nene, ești natural! Mai natural decât natura care e naturală dar nu la fel de naturală ca naturalețea naturii tale! Bine-așa? Și zilnic! Căt de zilnic vrei matale! Bine-așa? Am repetat suficient?

 

Io: Poți să ne spui un numar maxim de vizitatori pe care l-ai avut intr-o singură zi?

Daniel: Cateva sute, dar n-am ajuns la 1000 ☺ Am articole care au mii de vizualizari dar adunate intr-o perioada mai mare. N-am scris inca un articol atat de spectaculos sau de util incat sa devina viral. Să mă bată mama de nu m-apuc de scris de-alea cu brânză.  Zilnic. Repetitiv. Natural. Sportiv. Și mă mut și în Craiova. Ferea, că vin!

 

Io: Scrii cu acelaşi aplomb ca la inceput? Cum a evoluat stilul tău?

Daniel: Pai la inceput n-am prea scris cu aplomb ☺ 1 articol in 2008, un comentariu in 2009 si al doilea articol in 2010 ☺ Acum scriu zilnic si stilul meu s-a structurat. La fel si subiectele pe care le abordez. :))) Ai dreptate, nu era aplomb, era… uitare maximă. 

 

Io: Dacă n-ai fi blogger, te-ai face azi?

Daniel: Da. Hait! Răspuns de-ăsta n-am mai avut!  Da? Așa, nud? Nu ne zici și nouă de ce, cum, ce fel? Doar da? No, la așa intrebare, așa răspuns!

 

Io: De ce ai acceptat interviul?

Daniel: Nu cred ca am refuzat vreun interviu deci nu as fi avut motiv sa debutez cu tine ☺ Mda, le văzui: Blogatu, Superblog, Emilentu… . Mno, ce să zic,  thanks!

 

Io: O intrebare pe care ti-ai fi dorit să o pun? Pune intrebarea si dă răspunsul.

Daniel: Nu ca mi-as dori, dar a fost deja pusa de altii: Cand treci pe domeniu propriu? ☺ Am deja domeniul danielbotea.ro trebuie doar sa gasesc o tema draguta si sa transfer continutul de pe platforma blogspot. Deci nu mai e mult 😉 Multumesc si spor in continuare!  No comment, dacă nevastă-sa nu comentează că-i in căutare de drăguțe, io nici atât. Ah, era vorba de temăăă. Scuze!

interviu cu Daniel Botea

 

Tocmai ați citit un interviu cu Daniel Botea. Cred că a reusit să se prezinte destul de bine, așa că… voi știți deja ce aveți de făcut: vreți, il citiți, nu vreți, nu-l citiți. Eu vi l-am adus in atenție și… cam aici mi se termină misiunea. Nu-mi mai rămâne decât să-i mulțumesc că și-a rupt din timp pentru a-mi răspunde la întrebări. Mulțumesc, Daniel!

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natural
Natural
7 years ago

Multumesc si eu pentru cel mai hazliu interviu 🙂

Radu
Radu
7 years ago

Pe Daniel l-am întâlnit cred că de vreo trei ori. Se descrie destul de exact aşa că nu mai prea am ce să adaug. Doar că savurează berea, moderat desigur. Mă duc să mă uit dacă mai are rubrica aia cu miercurea fără carne după care fug să văd plecarea velierelor din port. 🙂

Grişka
Grişka
7 years ago

De ce amesteci sfera cu pătratul, comentatoramator? 😛 E olteanu-n spaţiu şi tu îl aduci în plan?! Dacă-s nu-s blogosferici, prietenii pot fi, de pildă, blogocubici, blogoparalelipipedici, blogotorici, blogocilindrici, blogopiramidali…

rudia
rudia
7 years ago

Ia uiteeeee! Daniel-san! Bun om, băiat de comitet, a participat și la SuperBl…(pardon, nu mai spun de asta! 😀 ), dansator desăvârșit…