Mame si griji

Ce faci, băiatu’ mamii? 

-Bine mamă, uite, tocmai am ajuns acasă.

– Aia nu-i casă! Cum poți numi casă o cameră, o bucătărie și o baie, cocoțate la etajul 10?

-Mamă, nu incepe iar, știi bine că nu-mi pot permite mai mult, poate in viitor o să strâng bani şi o să-mi cumpăr una mai mare.

-Ei, nu vrei tu , că, uite, casă ai, trebuie doar să vii să stai cu noi, să ne alini bătrânețile!

Mamă!

-Da, știu, îți place viata de la oraș, la țară, unde ai crescut, e greu, dar măcar ai tot ce-ți trebuie. Acolo nici o amărâtă de mătură n-aveai când am fost ultima dată, a trebuit să bat la ușă la vecinu’ ăla mătăhălos să îi una. Doamne-fereşte!

-Mamă, aveam aspirator!

-Ăla care tremura din toate incheieturile si scotea mizeria pe parte-ailaltă numești tu aspirator? Mai mare rușinea, ditai bărbatul sa stea cu praful de două degete pe televizor și cu coji de semințe pe sub pat… . Dacă te insurai și tu … .

 

Cam astea sunt subiectele preferate ale mamei: mutatul meu la țară si însuratoarea. La telefon e ușor, găsesc o modalitate și schimb vorba, dar când vine in vizită… . Pentru că, nu v-am spus, când sună si aduce in discuție cele două mari probleme ale ei, înseamnă că vine. Și când vine, e jale. Face inventarul la firele de praf, la pete, la dârele de pe geamuri și la starea cămășilor mele. Doar ca, la final, să-mi propună iar-şi-iar mutatul și însurătoarea. Nu mă înțelegeți greșit, imi iubesc mama, dar perseverența cu care îmi toacă creerii a început să-mi provoace coșmaruri. Așa că in ajunul fiecarei vizite, ore in șir frec la mobilă, bat covoare si aierisesc. Dacă obtin rezultate? Bineînțeles că nu, mereu găsește colțul în care am uitat să șterg si petele de te-miri-ce de pe parchet. Am invitat odată o amica, să se dea drept prietena mea, s-o lase mai moale cu însurătoarea dar n-a ținut povestea, amica, la tirul de întrebări primite s-a bâlbâit, s-a încurcat și m-a dat de gol. De data asta însă, am un plan perfect! O să fac curatenie-lună! Bec! Nu, nu cu aspiratorul care împrăștie mizeria, cu altul, unul performant, un vecin, burlac ca și mine, l-a cumpărat recent şi-l laudă intr-una. Zice ca l-a luat de la  magazinul MarketOnline.ro , unde gasesti  aspiratoare profesionale cum n-a vazut Parisul! E un Rohnson Aquatech R144 . Cică are filtru HEPA, care reține 99,99 % din particulele mai mari de 0,3 microni. Sa fim serioși, vede ea mama bine la  cei șaizeci și ceva de ani ai ei, dar nu chiar atât de bine încât să vadă sub 0,3 microni și să găsească exact  paarticulele 0,01% rămase! Și mai zice vecinu’ că are in dotare și   5 perii de curattare: perie pentru aspirare umedă,  perie pentru aspirare uscată, perie in formă de T, perie rotundă și dispozitiv pentru colțuri. Dacă nici cu aspiratorul ăsta nu scap de gura mamei , io mă mut la țară, să vă fie clar!

-Imediat! Care bați așa disperat? Mamă?!? Nu trebuia să vii după-amiază?

Trebuie să-mi fac programare ca să-mi vad băiatul? Cum de dormi la ora asta? Vai de capul meu, la ce-i la tine , cred c-o să stau două zile să fac curățenie in chichineața asta . La cât praf… . Si parchetul… . Covorul… . Ioaneeeee!!!!! Ce-ai făcut , maică ?!?

-?!?

Offf, Doamne, cum ai putut să faci așa ceva? 

-?!?

Te-ai însurat! Și nu i-ai spus bietei tale mame nimic! Ma lași să mă dau de ceasul morții căutându-ți o fată bună sit tu te-ai însurat și nu mi-ai spus nimic!

-?!?

Bine măcar că știe să facă curățenie, că bag seamă că la călcat vă pricepeți amândoi la fel! N-am să te iert niciodată, să te ascunzi tu de mine, să nu spui nimic, io care te-am crescut si te-am dat la cele mai bune școli!

-Mamă, stai un pic, nu e vorba de nicio femeie, Rohnson a făcut totul… .

Aoleu! Vaaaaai de zilele mele! Nenorocitule, de-aia nu vrei tu să te însori! Umbli cu bărbați! Şi străini! Neruşinatule! Așa te-am crescut eu? Să nu te mai vad in fața ochilor câte zile voi trăi!

 

Deschid ochii buimac și mă uit in jur. E noapte. Beznă. A fost doar un coșmar. V-am spus doar, fixurile mamei îmi dau coșmaruri. Asta nu înseamnă că n-o să fac curat! O să fac curat cu aspiratorul vecinului și cu prima ocazie o să-mi cumpăr și eu unul. Doar că… o să o anunț pe mama, ca să stie și ea, să nu-si facă… griji pentru mine.

 

Acest articol a fost scris pentru proba cu numarul 1 din cadrul competitiei Spring SuperBlog 2016

 

Subscribe
Notify of
guest
26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
HopeLess
8 years ago

:))) =)))
Mamele… 😀
M-ai amuzat copios cu… „cicaleala” asta.

HopeLess
8 years ago

Seaca?? Glumesti acum, nu?
Eu iti multumesc, ca m-ai facut sa zambesc azi… >:D<

HopeLess
8 years ago

🙂

tink3rbe11
8 years ago

:)) o reclama hazlie…coltul…coltul..

szqwer
8 years ago

Excelent text, you made my day! 🙂 Bafta in concurs!

vavaly
vavaly
8 years ago

da, se poate scoate o idee faina ptr un spot publicitar :).

rudia2014
8 years ago

:-)))))
Noroc că a fost un vis! Că dacă apare mamica așa ca o furtună…nu știu zău! E ca în reclama la Ibusinus! :-))) Succes! 😉

cafeauata
8 years ago

Şi la mine ar găsi, fără să caute prea mult. Am praf de dat la export (dacă auzi pe cineva că vrea…).
Baftă!

trackback

[…] Tiberiu, Vicol, Andrei, Vali, Sagy, Alex, Nepotul, Comentatoramator, Adrian, Dan, Endorfinul, Marius, Mihai, Ratzone, Domnul P, Vali, DrStoica, Onu, Flavius, Dragos, […]

Adriana
8 years ago

Drăguț tare! Nemăritatul mi-ar fi fost inspirație buna. Prea am stat până la 35 de ani singurică, doar ca eram obsedata. Nu-s mamă, altfel cred ca as fi la fel de cicălitoare. Articolul tău e tare haios. Succes!

Adriana
8 years ago

..mda, din păcate. Dar a meritat așteptarea..

Adriana
8 years ago

..ce drăguț! Mulțumesc!

Zâmbetul Soarelui
8 years ago

Succes mult 🙂

Rux Copilarim
8 years ago

S-ar putea sa ii placa asa de mult de Rohnson incat sa vrea sa il ia la tara, sa ia si el aer curat, ca este baiat bun si gospodar :D!! Poate ii gaseste si o fata buna de maritat 😉 – gen matura like :D.
Hihi!

trackback

[…] MAME SI GRIJI […]