Curtea de Apel Târgu Mureş a stabilit că pagina de Facebook este un spaţiu public, şi nu privat. Chiar dacă profilul unui utilizator este accesibil doar prietenilor, tot este public, deoarece prietenii pot partaja informaţii publicate de persoana în cauză.
Decizia luată de Curtea de Apel Târgu Mureş vine într-un dosar în care fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş a contestat o sancţiune primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării. El a ajuns în vizorul acestora din cauza unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, scrie HotNews.

Mircea Munteanu Nicolae, fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş, a publicat pe Facebook mesajul: „Arbeit macht frei – asta să înţeleagă protestatarii“. Acest lucru s-a întâmplat în timpul protestelor din iarna anului trecut împotriva guvernului Boc, pe data de 19.01.2012. CNCD l-a sancţionat în februarie 2012, ca urmare a autosesizării Consiliului, cu amendă de 1.000 de lei. Motivul invocat a fost că fapta sa constituie propagandă naţionalistă care aduce atingere demnităţii umane.

În România, cazul este o premieră, însă situaţii similare au fost judecate în alte state europene. Justiţia franceză a condamnat în ianuarie 2012 la amendă de 500 de euro un salariat al unui call center care publicase pe Facebook expresii injurioase la adresa angajatorului său.
Sursa:Adevarul.ro

V-ati lamurit, da? Pagina voastra de Facebook este spatiu public!Ca atare, o sa va rog sa respectati regulile de utilizare a spatiului public asa cum zice legea. Adica: Daca va plimbati in sus si-n jos pe pagina, va rog s-o faceti respectand regulile de circulatie; nu depasiti viteza legala, respectati culoarea rosie a semaforului si treceti din stanga-n dreapta numai pe zebra. Cum care zebra? Ce-i vina mea ca n-aveti trecere de pietoni in pagina? Faceti plangere la primaria de sector de care apartineti,sa vina dom’ primar sa va traseze una pe monitor.Afisajul este ,de asemeni, strict interzis daca nu aveti autorizatie de la aceeasi primarie, asa ca nu mai puneti poze cu catei,pisici si persoane dupa cum va trece prin cap. Mancatul semintelor este strict interzis daca nu dati imediat ”delete” cojilor,pentru ca Rosalul nu a castigat inca licitatia pentru strangerea gunoaielor. Deasemeni o sa va rog sa va abtineti de la folosirea in exces a pupicilor, inimioarelor si altor semne care duc cu gandul la un comportament indecent.Daca in timpul navigarii pe Facebook , partenerul dv va solicita pentru o partida de sex, va rugam sa inchideti imediat calculatorul, telefonul sau tableta, pentru a nu fi acuzati ca intretineti relatii sexuale cu public. La capitolul animale, puteti posta fotografii cu ele numai daca in acestea apare si o lopetica si punga ecologica pentru deseuri,pentru cazul in care animalul vrea sa-si faca nevoile in pagina.Nu aveti voie, deasemeni, sa postati fotografii cu prietenii dumneavoastra facand galagie ,pentru ca puteti primi amenda pentru tulburarea linistii publice. Pentru orice modificare de status aveti nevoie de aviz de la Ministerul Mediului-sectia Culoare si font, Ministerul Sanatatii-sectia oculara si a Ministerului Comunicatiilor- sectia Cititori de serviciu. Fumatul, mancatul,scuipatul si injuraturile sunt sanctionate conform legii, chiar daca sunteti in sectiunea home.Nu puteti adormi in timpul navigarii, pentru ca veti fi acuzat de vagabondaj. Va multumesc pentru intelegere!

Tags: