Curtea de Apel Târgu Mureş a stabilit că pagina de Facebook este un spaţiu public, şi nu privat. Chiar dacă profilul unui utilizator este accesibil doar prietenilor, tot este public, deoarece prietenii pot partaja informaţii publicate de persoana în cauză.
Decizia luată de Curtea de Apel Târgu Mureş vine într-un dosar în care fostul director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş a contestat o sancţiune primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării. El a ajuns în vizorul acestora din cauza unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, scrie HotNews.

 

 

 

V-ati lămurit, da? Pagina voastră de Facebook este spațiu public! Ca atare, vă sfătuiesc să respectați regulile de utilizare a spațiului public așa cum zice legea. Adică: dacă vă plimbați în sus și-n jos pe vreo pagină, trebuie s-o faceti respectând regulile de circulație; nu depășiți viteza legală, opriți navigarea când întâlniți culoarea roșie si treceți din stânga-n dreapta sau invers numai pe zebră. Cum care zebră? Ce, e vina mea că n-aveți trecere de pietoni in pagină? Faceți plângere la primaria de sector de care aparțineți să vină dom’ primar să vă traseze una pe monitor. Afișajul este, evident, strict interzis dacă nu aveți autorizație de la aceeași primarie, așa că nu mai puneți poze cu căței, pisici și alte lighioameni după cum vă trece prin cap. Mâncatul semințelor este și el interzis dacă nu dați imediat ”delete” cojilor, pentru că firma de salubrizare agreată de primăria de care aparțineți nu a câstigat încă licitația pentru strângerea gunoaielor virtuale. Evident, trebuie să vă abțineți de la folosirea în exces a pupicilor, inimioarelor și altor semne care duc cu gândul la un comportament indecent. Dacă în timpul navigării pe Facebook partenerul dv vă solicită pentru o partida de sex, vă rugăm să închideți imediat calculatorul, telefonul sau tableta pentru a nu fi acuzați că întretineți relații sexuale cu public. La capitolul animale, puteți posta fotografii cu ele numai dacă în acestea apare și o lopățică și punga ecologică pentru deșeuri, pentru cazul în care poza rămâne pe pagină mai mult timp, caz în care, cu siguranță, creatura își va face nevoile la un moment dat. Nu aveți voie, evident, să postați fotografii cu prietenii dumneavoastră făcând gălăgie pentru că riscați să primiți amendă pentru tulburarea liniștii publice. Pentru orice modificare de status aveți nevoie de aviz de la Ministerul Mediului – sectia Culoare si font, Ministerul Sănătății – secția Oculară și a Ministerului Comunicațiilor- secția Cititori de serviciu. Fumatul, mâncatul, scuipatul și înjurăturile sunt sanctionate conform legii, chiar dacă sunteți în secțiunea home. Nu puteți adormi în timpul navigării, pentru că veți fi acuzați de vagabondaj și catalogați drept homleși. Curtea de apel Târgu Mureș vă mulțumește pentru înțelegere! Toate cele bune, ne mai vedem (sau nu) pe Facebook.